Vinted, populair platform voor hackers

Vinted, het onlineplatform voor de doorverkoop van tweedehandskleding en andere spullen, is een plek waar veel hackers actief zijn. Sommige onoplettende gebruikers stellen tot hun ontsteltenis vast dat hun portemonnee op de app is leeggehaald en dat er zelfs van hun bankrekening ongewenste overschrijvingen zijn gedaan.

Vinted, populair platform voor hackers

Om in hun wanpraktijken te slagen, maken de oplichters gebruik van een enorme hoeveelheid mailadressen, wachtwoorden en bankgegevens die beschikbaar zijn op het Dark Web. Met al deze informatie kunnen ze de koppelingen met Vinted-gebruikersaccounts testen. En door toegang te krijgen tot de accounts van gebruikers, vinden ze veel informatie over hen.

In een volgende stap openen de hackers bankrekeningen in Luxemburg, Duitsland of Ierland. Om niet ontdekt te worden, gebruiken ze de techniek van automatische overschrijvingen naar andere rekeningen. Als het slachtoffer een klacht indient, moet contact worden opgenomen met de banken in de verschillende landen en worden gevraagd naar welk ander land de bedragen in kwestie zijn gegaan. Dat kan de onderzoeksprocedure veel meer tijd kosten. Bovendien stelen hackers soms de identiteit van een derde, waardoor ze in alle discretie te werk kunnen gaan.

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dergelijke praktijken, herinnert Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit, ons aan het volgende advies: "Gebruik een mailadres en een wachtwoord, uitsluitend bestemd voor Vinted."