Oplichters die de naam Microsoft gebruiken

Oplichters maken regelmatig gebruik van de naam Microsoft. Ben je in de val gelopen, verwijder dan alle programma's die de hacker je vroeg te installeren en scan je computer grondig.

Hackers gebruiken onder meer volgende techniek: een pop-upvenster meldt je dat je computer geïnfecteerd is en je persoonlijke gegevens in gevaar zijn. Je klikt en wordt verzocht binnen vijf minuten contact op te nemen met een helpdesk. Als je dat niet doet, zal je computer volledig blokkeren. De hacker nodigt je onmiddellijk uit naar een site te gaan met een professioneel ogende interface en Microsoft-logo’s. In alle vertrouwen klik je op een link die de hacker je heeft doorgestuurd. Hierdoor kan hij een veiligheidstest starten en toegang krijgen tot je computer. Je stelt vast dat hij nu inderdaad de cursor van je muis kan bedienen. Na enkele technische handelingen waarvan je de toeschouwer bent, luidt de onverbiddelijke conclusie van de technicus: je hebt geluk had, want er was wel degelijk malware aanwezig.

Om het probleem op te lossen, stuurt de oplichter je een nieuwe link om een beveiligingsabonnement te kopen. Dat geld zal hij ongetwijfeld in zijn zak steken.

Soms doet een hacker zich voor als een callcenter dat je informeert dat je computer is gehackt. Haak onmiddellijk in!

Ben je toch in de val gelopen, verwijder dan alle programma's die de hacker je vroeg te installeren en scan je computer grondig op virussen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Federale Politie via het contactformulier.