Cyberpesten

Wat is cyberpesten?

Het gebruik van sociale media door jongeren is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Sociale communicatiemiddelen zijn leuk maar er bestaan jammer genoeg ook gevaren.

Eén van die gevaren is cyberpesten - dit is een verzamelnaam voor alle vormen van pesterijen die gebruik maken van ICT (informatie- en communicatietechnologieën, zoals internet, gsm of computer) om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen, ...

Eén op vier jongeren tussen de 12 en 18 jaar kreeg al eens rechtstreeks af te rekenen met cyberpesten. Meestal gaat het over dreig- en scheldberichten, zowel via gsm als via mail.

Sommige cyberpesters gaan nog verder en schelden iemand herhaaldelijk uit op zijn / haar sociale mediapagina of start zelfs een regelrechte haatcampagne op een sociaal netwerk. De laatste tijd duiken bijvoorbeeld steeds meer Facebookpagina's op die zonder toestemming de foto's van privéprofielen van slachtoffers publiceren en taggen met hun naam en beledigende opmerkingen.

Vraag & antwoord

Als jongere is het niet altijd eenvoudig om de juiste mensen aan te spreken of de juiste stappen te ondernemen tegen cyberpesten en/of -criminaliteit. De jeugdinspecteurs van de Politie Gent hebben daarom een aantal vaak voorkomende vragen en antwoorden uitgewerkt en geven daarbij nuttige tips. Je kan deze vragen & antwoorden hier terugvinden.

Met educatieve vragen over het thema of problematische situaties kunnen scholen steeds bij Bureau Aanspreekpunt Scholen (09 266 27 50 - BAS.Gent@police.belgium.eu) terecht voor meer informatie of, indien nodig, voor een vlotte en efficiënte doorverwijzing.

Nuttige links

Lees zeker ook eens het artikel 'Cyberpesten: wat is het en wat doe je eraan?' op de Nederlandse website vpngids.nl.

Tips

Internet en sociale media zijn een boeiend medium, laat het ons ook tof houden voor iedereen. Heb respect voor de ander in je taalgebruik en pest zelf ook niet.

Een verantwoorde internetgebruiker denkt ook aan een veilig internetprofiel (zie privacy-instellingen op Facebook en andere sociale netwerksites).

Wat je in het echte leven niet doet, doe je ook niet op het net. Alle informatie die je in het gewone leven voor jezelf houdt, geef je ook niet prijs op het web. Wat je in het echte leven niet recht in iemand zijn gezicht durft zeggen, tik je ook niet in op MSN, Netlog, Facebook, enz.

Ken en gebruik je rechten. Fysiek geweld is strafbaar in België - zonder jouw toestemming afbeeldingen of videomateriaal van jou verspreiden ook. Aarzel niet om je rechten te laten gelden en stap samen met je ouders met bewijsmateriaal naar de bevoegde instanties.

En de allerbelangrijkste tip: praat er over. De jongeren moeten de oudere generatie van ouders, leerkrachten, enz. vertrouwd maken met sociale media. Toon de voordelen, maar wees je ook bewust van de nadelen.

Slachtoffer?

Ben je zelf het slachtoffer van cyberpesten? Dan kan je er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school. We raden je aan om hiervan ook aangifte te doen bij de politie van je woonplaats.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.