Graffiti: Waar mag het?

Graffiti, soms is het pure kunst, maar vaak ook zuiver vandalisme. Wanneer graffiteurs zonder jouw toestemming je huisgevel als canvas gebruikt hebben, is dat nooit plezant. Bovendien geven ongewenste graffiti en 'tags' een verloederde indruk. Gelukkig doen Stad Gent en de Politie Gent de nodige inspanningen om paal en perk te stellen aan deze overlastvorm. Bovendien zijn er heel wat alternatieven om op legale wijze je graffitikunsten bot te vieren.

Legale alternatieven

Gent heeft vier locaties waar je naar hartenlust je graffitikunsten kan botvieren:

  • de legale muur aan het Keizersviaduct;
  • de muur in het park aan de Denderlaan, vlakbij vzw Kunst(h)art;
  • de grindbakken aan Dok Noord (bij de blauwe kraan);
  • de muren in de Werregarenstraat (tussen Hoogpoort en Onderstraat), in de volksmond ook wel het 'graffitistraatje' genoemd.

Kom je hiermee toch onvoldoende aan je trekken of wil je je vaardigheden met de spuitbus bijschaven, dan kan je bij Graffiti vzw een workshop of vorming volgen. Tijdens de workshops is er niet alleen aandacht voor het artistieke en technische aspect maar leert men de jongeren ook het onderscheid tussen legaal en illegaal graffiti spuiten en wat voor hen de gevolgen kunnen zijn.

Met een jaarlijkse "Graffiti-jam", opdrachten en workshops geven de Stad Gent en de Graffiti vzw de artiesten die legaal willen werken een duwtje in de rug. De Stad Gent blijft bovendien zoeken naar legale of gedoogde graffitizones waar creatievelingen op elk moment van de dag terecht kunnen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.