Hoe voorkom ik diefstal uit een kampeerwagen, caravan of mobilhome?

Aangezien het toerisme deze zomer niet verloopt zoals normaal, zoeken en vinden veel mensen een alternatief en vertrekken ze op reis met een kampeerwagen, caravan of mobilhome. Maar let op, er wordt in deze kwetsbare voertuigen veel ingebroken.

In dit artikel vind je advies om diefstal of pogingen tot diefstal te voorkomen dankzij enkele tips die de toegang bemoeilijken tot deze geliefkoosde prooien, zowel onderweg als op parkeerplaatsen.

De zwakke punten van deze voertuigen

Een woning kan je efficiënt tegen inbraak beschermen, maar deze voertuigen blijven van nature kwetsbaar. Bovendien zijn we meer relaxed en dus minder waakzaam als we in een welverdiende vakantiemodus zijn.

Caravans en motorhomes zijn niet gebouwd om bestand te zijn tegen inbraak. Het is vrij eenvoudig om de ramen, deuren of sloten te forceren. De dunne wanden bieden doorgaans ook niet veel weerstand.

Wie op reis is met zijn/haar kampeerwagen kent de parkeerplaatsen niet altijd. Meestal weet je niet of er een hoog risico op inbraken of vandalisme is op een bepaalde parkeerplaats. De dieven gaan er ook van uit dat hun slachtoffer niet veel tijd in het onderzoek zal willen steken, laat staan klacht indienen.

Nadat de kampeerwagen is geparkeerd, worden er vaak verschillende voorwerpen buiten het voertuig geplaatst, zoals bv. een generator, barbecue, stoelen en fietsen. Zo staat het binnenin de mobilhome niet te vol. Het zijn allemaal voorwerpen waarmee dieven gemakkelijk aan de haal kunnen gaan, net zoals de voorwerpen onder de luifels en in de tenten.

Je kunt een alarm installeren in een mobilhome of caravan, maar dat is een bijkomende kost. Als je de mobilhome of caravan huurt, zal je daar telkens opnieuw voor moeten betalen. Bovendien kan het alarm niet worden doorverbonden met de politie of private bewakingsdiensten.

Dankzij goedkope en verstandige voorzorgsmaatregelen kan je de risico’s al verminderen.

Voor het vertrek

Eerst en vooral moet je de potentiële buit klein houden door waardevolle voorwerpen zo veel mogelijk thuis te laten. Wat je toch moet meenemen kan je markeren en er zelfs foto’s van maken. Dankzij deze snelle inventaris heb je een correcte beschrijving van de voorwerpen bij de hand in geval van diefstal. Vergeet de generator, het merk en het model van de banden, inclusief reservewiel en de voorwerpen op het dak niet.

Probeer bij de voorbereiding van je traject de parkeerplaatsen te kiezen en een minimum aan informatie in te winnen over de risico’s, rekening houdende met de locatie, de regio of het land.

Vanuit een technisch-preventief oogpunt kan het ook handig zijn om de sloten met een stevig hangslot te versterken. Je kan ook kiezen voor een kluis met een mechanisch slot en deze goed aan het voertuig bevestigen, zodat ze niet gemakkelijk kan worden losgemaakt of loskomen bij een schok.

Plaats eventueel een alarmsysteem met sirene. Je kunt een systeem met volgfunctie kiezen als je je ook wilt beschermen tegen de diefstal van het hele voertuig.

Tot slot moet je zeker ook informatie inwinnen over de dekking die de verzekering biedt en of de voorwerpen die erin liggen al dan niet mee gedekt zijn. Informeer ook bij de (vaak beperkte) verzekering van je plaats van bestemming als het bv. een camping is.

Geparkeerd

Kies indien mogelijk een goed zichtbare en drukke parkeerplaats, zowel voor je bestemming als bij haltes onderweg. Die zichtbaarheid neemt de discretie weg die nodig is voor diefstal. Bewaakte of omheinde parkeerplaatsen zijn natuurlijk de beste oplossing.

Vermijd parkeerplaatsen langs autosnelwegen die zich lenen tot diefstal of die afgelegen liggen. Laat de camper ook niet alleen op grote parkeerterreinen van supermarkten. Aarzel niet om de parkeerplaats te verlaten als je oordeelt dat ze onveilig is: afval, sporen van glasbreuk, ongemanierdheid of mensen die ongewild binnen komen.

Net zoals in de cabine van je voertuig laat je best geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen: sluit bv. je gordijnen of rolgordijnen.

Als je de parkeerplaats verlaat moet je altijd je ramen, dakluiken en deuren sluiten en je boorddocumenten meenemen. Wanneer je toch waardevolle voorwerpen of cash moet achterlaten zoek je best onlogische en moeilijk toegankelijke verstopplaatsen.

Tot slot mag je niet vergeten om je fietsen te beveiligen. De nieuwste, vaak dure modellen (bv. elektrische fietsen) zijn bijzonder gegeerd. Bedek ze en laat ze vastgemaakt op de fietsdrager met een ketting. Fixeer de zadels met een korte ijzeren ketting aan het kader van de fietsen. Zadels en wielen worden vaak gestolen als ze niet zijn beveiligd.

Bron: artikel Secunews

Foto: © Federal police-Polimagery

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.