Dringende politiehulp = bel 101 of 112!
Ben je slachtoffer van een misdrijf? Dringend hulp nodig? Bel 101 of 112, kies 2 in het keuzemenu en wij sturen een politieploeg ter plaatste.
100, 101 of 112?
- Wie in België dringende politiehulp wenst, belt altijd het nummer 101 of 112.
- Ongeacht of je 112 of 101 belt, laat het keuzemenu je toe om te kiezen welke hulp je nodig hebt: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, word je in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die je nodig hebt.
- Wanneer er noodweer voorspeld wordt, zal Binnenlandse Zaken het noodnummer 1722 activeren. Bel dit nummer tijdens noodweer als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel op dat moment enkel 112 wanneer je of iemand in uw omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt! De activatie van het nummer 1722 zal steeds via de media aangekondigd worden.
Wanneer bel je 101/112 voor dringende politiehulp?
- Onmiddelijk, als slachtoffer van bv. een inbraak, geweld, diefstal,... Bel in dat geval snel en zonder twijfel naar 101 of 112. Doe je dit niet onmiddellijk (bv. pas de dag erna) dan kan je je wenden tot één van onze commissariaten of je wijkinspecteur.
- Onmiddellijk, als je betrokken bent in een verkeersongeval met gewonden of er op uitkomt. Wat moet je doen? Zijn er geen gewonden en komen alle partijen overeen, dan hoef je de politie niet te bellen en kan je een Europees aanrijdingsformulier invullen.
- Onmiddellijk, als je getuige bent van een misdrijf bv. vandalisme, geluidsoverlast, fietsdiefstal, geweld,... Bel in dat geval snel en zonder twijfel naar 101 of 112. Doe je dit niet onmiddellijk (bv. pas de dag erna) dan kan je je wenden tot één van onze commissariaten of je wijkinspecteur.
- Onmiddellijk, als je iets verdachts ziet. Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Zie je een auto die niet in jouw straat hoort te zijn? Bel in dat geval snel en zonder twijfel naar 101 of 112. Met deze info help je de politie al een heel eind op weg. Doe je dit niet onmiddellijk (bv. pas de dag erna) dan kan je je wenden tot één van onze commissariaten of je wijkinspecteur.
- ... (deze lijst is niet volledig)
Waarvoor hoef je 101/112 niet te bellen?
Let wel, het is NOOIT strafbaar om het noodnummer te bellen. Twijfel je, bel dan altijd 101/112!
- Voor alle politiehulp die niet dringend is, bv. registratie van je fiets, aanvraag afwezigheidstoezicht, huisbezoek aan nieuwe inwoners,...
- Als je het misdrijf, de verdachte handeling, de diefstal,... niet onmiddellijk kan melden, maar pas bv. de volgende dag. In dat geval kan de politie geen vaststellingen ter plaatse doen en is een interventie via 101 dus niet zinvol. Je kan dan wel op een later moment aangifte doen bij de politie.
- Als je slachtoffer bent van internetcriminaliteit. Wat moet je doen?
- Als je betrokken raakt in een verkeersongeval zonder gewonden en waarbij alle partijen overeenkomen. Wat moet je doen?
- Als je een verloren gelopen hond vindt. Wat moet je doen?
- Als je iets waardevols vindt (bv. portefeuille, sleutels, gsm). Je brengt dit naar een van onze commissariaten, waarop wij de eigenaar trachten op te sporen
- Als je een vraag hebt voor de politie (bv. over de wegcode, een onderzoek,...). Neem contact op met een van onze commissariaten of stuur een e-mail naar pz.rhodeschelde@police.belgium.eu .
- Als je een probleem ondervindt met de weginfrastructuur (bv. bij wegenwerken, omleidingen,...). Neem dan contact met de verkeersdienst van je gemeente.
- ... (deze lijst is niet volledig)
Van levensbelang: zichtbaar huisnummer!
Hulpdiensten verliezen soms onnodig kostbare tijd omdat ze het juiste huisnummer niet kunnen vinden: er is er geen, is niet leesbaar, zit verborgen achter een haag of takken,... Doe zelf de test door aan de overkant van de straat te staan en kijk of je huisnummer goed leesbaar is. Zorg er eventueel voor dat je huisnummer ook in het donker zichtbaar is.