Een hond verloren of gevonden?

Ik heb een hond gevonden. Wat nu?

Je meldt dit via het noodnummer 112 of bij een van onze commissariaten. De hond zal vervolgens opgehaald worden door een van onze interventieploegen. Deze ploegen zijn in het bezit van een chiplezer, zodat de eigenaar van een geregistreerd dier eenvoudig kan worden achterhaald en gecontacteerd worden. Wanneer de chip ontbreekt, onleesbaar is of niet geregistreerd werd, kan de eigenaar niet gevonden worden en brengen we de hond naar het Dierenasiel Gent.

Mijn hond is verloren gelopen. Wat nu?

Je meldt dit via het noodnummer 112 of bij een van onze commissariaten. Als de hond een chip draagt, dan kunnen we de gegevens van de eigenaar gemakkelijk inlezen. Je wordt verwittigd als je hond gevonden wordt.

Verlies je hond of kat niet uit het oog - Koppel jullie gegevens aan elkaar

In België hebben alle honden en katten een (verplichte) chip. Deze chip met identificatienummer wordt voorzien door de dierenarts die de gegevens van de eigenaar koppelt aan die van de hond of kat. Deze gegevens worden centraal verzameld door de officiële platformen DogID en CatID

Vanaf 1 mei 2021 zullen de eigenaarsgegevens omwille van de privacywetgeving echter niet meer standaard zichtbaar zijn, tenzij je hier uitdrukkelijk de toestemming voor hebt gegeven. Dit maakt het  moeilijker voor ons om de eigenaars van loslopende dieren te contacteren. Je past best zo snel mogelijk je privacy-instellingen op de websites van DogID of CatID aan, zodat wij jouw gegevens kunnen blijven raadplegen en een verloren gelopen huisdier vlot kunnen terugbezorgen.

  • Registreer je hond via www.dogid.be: koppel jouw rijksregisternummer aan de chip van je hond en zet dit vervolgens publiek.
  • Voor een kat volstaat het om het vakje 'publiek blijven' aan te vinken via www.catid.be Dit is pas mogelijk vanaf 1 mei 2021.

De werkwijze om je rijksregisternummer aan het chipnummer te koppelen, vind je in de bijlage hieronder. Lukt het niet? Neem dan contact op met je dierenarts. Deze kan de registratie voor jou in orde brengen. 

Verlies jouw dier niet uit het oog

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Rhode & Schelde via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.