Veilig Surfen : Beveilig je virtuele huis!

Nu donderdag 6 mei is het Wereldwachtwoorddag. Dé gelegenheid om je eraan te herinneren dat je wachtwoord de sleutel van je virtuele huis is. Daarom moet het zo sterk mogelijk zijn. Herhaling van enkele nuttige tips!

Veilig Surfen : Beveilig je virtuele huis!

Ter gelegenheid van deze dag van het wachtwoord willen we je herinneren aan een aantal belangrijke zaken. Als we een wachtwoord moeten bedenken, kiezen we nog te vaak voor de gemakkelijke oplossing. Toch is je wachtwoord de sleutel die toegang geeft tot je virtuele huis. "Meer dan een kwart van de mensen kiest voor een voornaam, hun eigen voornaam of die van hun kinderen. Sommigen gebruiken hun telefoonnummer of een combinatie van hun geboortedatum. Daarna komen de simpele opeenvolgingen van tekens: azerty of 12345678. Jongeren kiezen vooral voor de populaire helden of sterren. Dan zijn er nog de rebellen die de voorkeur geven aan 'maaktnietuit' of 'boeitmeniets' en de romantische zielen die zich met 'ikhouvanjou' beveiligen", vat commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid bij de Federale Politie, samen.

 

Maak het hackers moeilijk

Het gebruik van te eenvoudige wachtwoorden vergroot het risico op hacking. Zeker wanneer hackers werken met software die steunt op woordenboeken, waardoor ze makkelijk alle mogelijkheden kunnen uitproberen. Daarom roepen we je op het hen moeilijk te maken.

Hou het volgende in het achterhoofd als je een wachtwoord bedenkt:

  • gebruik kleine letters en hoofdletters;
  • voeg cijfers toe;
  • eindig met een symbool (bijvoorbeeld euro- of uitroepteken);
  • zorg ervoor dat dit wachtwoord minstens acht tekens bevat.

Je kiest best voor een zin waarbij je de eerste letter van elk woord neemt. "Een voorbeeld: "Ik leef sinds 2020 met het COVID-19-virus!" Dit geeft als resultaat: Ils2020mhC19v! Een opeenvolging van 14 tekens zonder enige logica die niet in een woordenboek te vinden is", aldus Olivier Bogaert.

Andere nuttige tip: vermijd om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor de verschillende sites of diensten waarop je inlogt en activeer zeker de tweestapsverificatie wanneer de platformen je dit voorstellen.

Controleer tot slot in alle veiligheid de kwaliteit van je wachtwoorden op https://pwdtest.bee-secure.lu