Oproep tot waakzaamheid n.a.v. stijgend aantal woninginbraken.

Op dit ogenblik stellen we in de politiezone een sterke toename vast in het aantal inbraken in woningen. In de veel gevallen konden de dieven echter geen buit maken. Hieruit blijkt nogmaals dat preventie wel degelijk een doeltreffende manier om inbraken aan te pakken. 

Combi PZ VIMA

We merken op dat de meeste inbraken in de vroege avond gepleegd worden (16u00 tot 22u00). Dit is een terugkerend fenomeen. Wanneer de dagen korter worden, wordt het voor inbrekers immers gemakkelijker om vast te stellen of iemand thuis is of niet, nl. er brandt licht in de woning. Gebruik maken van schrikverlichting of timers in de woning, zijn in deze periode aan te raden als preventiemaatregel. Daarnaast zien we ook dat de daders de woning vaak langs de achterzijde betreden, soms zelfs via een raam op het eerste verdiep. De woning goed afsluiten – op alle verdiepen – wordt ook ten zeerste aangeraden. Het vertraagt en ontmoedigt inbrekers.

De politiezone zet alles in het werk om het aantal inbraken terug te dringen. Elke inbraak wordt grondig onderzocht, om zoveel mogelijk sporen te vinden. Een onderzoek is lopende bij onze recherche.

Daarnaast oriënteren we onze patrouilles in deze periode zo veel mogelijk richting de gevoelige wijken, maar we stellen vast dat de inbraken zich verspreid voor doen. Om deze reden doen we ook graag nog een warme oproep aan de inwoners om waakzaam te blijven en verdacht gedrag te melden op het nummer 101. Dankzij meldingen van inwoners kunnen we de patrouilles gerichter inzetten, waardoor de pakkans groter wordt. Een foute melding bestaat niet. Beter een controle te veel, dan een inbraak vaststellen.

Wie graag inbraakpreventie advies wil voor zijn of haar woning, kan contact opnemen met onze preventiedienst via PZ.VIMA.Preventie@police.belgium.eu.