Meldpunt Politiezone Gent

1/ Algemeen meldpunt

Je kan er terecht:

  • om een gevaarlijke verkeerssituatie of onduidelijke signalisatie te melden;
  • als je hulp zoekt om een buurt- of overlastproblematiek aan te pakken;
  • als je een tip of suggestie wil doorgeven;
  • ...

Probeer je melding / vraag zo kort en duidelijk mogelijk te formuleren. Bij ontvangst van je bericht, krijg je per kerende mail een bevestiging. Je melding / vraag wordt zo snel mogelijk overgemaakt aan de relevante politiedienst die het gegeven nader bekijkt en de nodige stappen onderneemt. Houdt je bericht geen / te weinig verband met politiematerie, wordt dat onmiddellijk doorgestuurd aan de bevoegde stadsdienst of andere externe partner. Nadat jouw bericht behandeld werd, krijg je daarvan per mail een persoonlijke neerslag.

Klacht of felicitatie?

  • Als je naar aanleiding van een politieoptreden iemand wil bedanken of feliciteren, klik hier.
  • Als je een klacht over een bepaalde politie-interventie hebt, klik hier.

 

2/ Meldpunt homo- en transfobie

Je kan er terecht in volgende gevallen:

  • Je werd slachtoffer van een misdrijf met homofoob of transfoob motief, of je was getuige van een dergelijk misdrijf, en wil graag verdere informatie, bijvoorbeeld over de mogelijkheden om hiervan aangifte te doen.
  • Je werd slachtoffer van een misdrijf met homofoob of transfoob motief, en je wenst hiervan aangifte te doen, maar je wil dat graag doen onder begeleiding van een slachtofferbejegenaar.
  • Je was getuige van een misdrijf met homofoob of transfoob motief, en je wenst hiervan aangifte te doen maar je wil dat graag doen onder begeleiding van een slachtofferbejegenaar.

Opgelet!

Een beroep doen op dit meldpunt betekent niet dat de feiten onmiddellijk worden aangegeven bij de politie. Indien je een aangifte van een homofoob of transfoob misdrijf overweegt, deel dit dan mee zodat wij jou kunnen contacteren. Wij contacteren jou in eerste instantie telefonisch. Dus vergeet zeker jouw telefoonnummer niet te vermelden. In een telefonisch gesprek bepalen we dan in samenspraak met jou een datum en uur waarop de aangifte kan gebeuren.

Waar en wanneer gebeuren de aangiftes?

De aangiftes via het meldpunt gebeuren in het Algemeen Politiecentrum Gent (Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent). Dit kan op werkdagen (maandag t.e.m. vrijdag, exclusief feestdagen) van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Je kan als slachtoffer of getuige van homofobe en transfobe misdrijven uiteraard ook steeds een beroep doen op de politie zonder dat dit via het meldpunt gebeurt. Dit kan via het noodnummer 101 (dringende politiehulp), in het Algemeen Politiecentrum Gent (24/24u) of in een wijkcommissariaat. Contactgegevens en openingsuren van de commissariaten vind je hier.

 

3/ Dringende meldingen via 101

Richt je enkel tot deze meldpunten voor niet-dringende meldingen. Is jouw melding erg dringend, telt elke seconde? Vraagt jouw bericht een snelle interventie? Bel dan steeds 101 voor politie of 112 voor ambulance of brandweer.

Een mail aan het meldpunt is ook geen aangifte. Als je slachtoffer van een misdrijf bent, kan je hiervan best zo snel mogelijk aangifte doen. Dit kan bij de lokale politie van jouw woonplaats maar ook in de gemeente waar het misdrijf gepleegd werd.