Hoe doe ik aangifte?

Ben je slachtoffer van een misdrijf? Werd je wagen beschadigd? Was je betrokken in een verkeersongeval met gewonden? Werd je portefeuille gestolen of ben je ze kwijt? Aarzel dan niet om aangifte te doen bij de politie. Alleen dan kan een onderzoek gestart worden.

Dit kan bij je eigen wijkcommissariaat, maar ook in de gemeente waar het misdrijf werd gepleegd. Daarnaast kan je ook online aangifte doen via Police On Web.

Aangifte op afspraak

Een aangifte doen of een klacht indienen aan de balies van onze commissariaten of in het Algemeen Politiecentrum kan enkel op afspraak. Een afspraak maken kan online, via de website van Politie Gent (rubriek ‘Afspraak maken’).  De rechtstreekse link vind je hier.

Aan de ingang van onze commissariaten vind je ook een QR-code. Als je die scant kom je rechtstreeks in de afsprakenmodule terecht.

Vul je gegevens in, kies een wijkcommissariaat en een passend tijdstip. Als je je mailadres ingeeft, ontvang je ook een bevestigings- en herinneringsmail van je afspraak en een overzicht van wat je moet meebrengen.

Heb je geen internet? Bel dan naar jouw commissariaat om een afspraak te maken. Of spring binnen in één van onze commissariaten - de onthaalbediende legt dan meteen een afspraak voor jou vast.

Proces-verbaal

Als je aangifte doet in een commissariaat zal een politieambtenaar je klacht noteren in een proces-verbaal. Een proces-verbaal is een document waarin de politie alle nuttige informatie over het misdrijf beschrijft. Dit document bezorgt de politie aan het parket voor verder onderzoek. Vraag steeds naar het nummer van je proces-verbaal om de zaak te kunnen opvolgen en vraag ook welk parket (van welk arrondissement) precies bevoegd is.

Nadat je klacht hebt ingediend, start het parket met een strafonderzoek.

E-loket | Police On Web

Onderstaande misdrijven kan je ook online via Police On Web aangeven:

  • Fietsdiefstal
  • Bromfietsdiefstal
  • Winkeldiefstal
  • Diverse beschadigingen
  • Graffiti

Door de coronacrisis is dit digitaal loket tijdelijk uitgebreid met een aantal misdrijven, zodat je nu ook die feiten online kan aangeven.

Let op! Dit loket kan echter enkel gebruikt worden voor niet-dringende aangiften. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de verwerking van deze aangifte enkele weken kan duren.

Opgelet! Er duikt blijkbaar wel een valkuil op bij het manueel ingeven van een adres in het programma. Het is belangrijk dat je hier steeds de juiste postcode invult. In Gent betekent dit de postcode van de deelgemeente, vb. 9050 voor een adres gelegen in Gentbrugge. Vul je hier "9000" in, dan zal je een foutmelding krijgen bij het valideren van het adres.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.