Fiets gestolen of verdwenen?

Je staat helemaal klaar om met je fiets te vertrekken, maar je vind je stalen ros niet terug… Doorgaans zijn er dan maar twee mogelijkheden: je fiets is ontruimd, of hij is gestolen.

Fiets ontruimd

De Fietsambassade Gent ontruimt geregeld fietsenstallingen om er werken uit te voeren of bij evenementen. Alle fietsen die in de fietsenstalling achterblijven, worden dan meegenomen.

Hoe weet je wanneer een fietsenstalling ontruimd wordt?

Een ontruiming (datum en uur) wordt minstens 1 week vooraf aangekondigd met geel-zwarte borden en een ontruimingslint.
Enkel bij hoogdringendheid worden de stallingen en fietsen al na 48 uur weggenomen.
Op elke fiets wordt een sticker aangebracht waarop staat wanneer de ontruiming gebeurt.

Hoe krijg je je fiets terug?

Studentenfietsen worden naar de site op de Kattenberg gebracht en huurfietsen van de fietspunten worden naar het fietspunt Gent Sint-Pieters gebracht. Alle andere ontruimde fietsen worden in het Fietsendepot ondergebracht. Je kunt er zelf een kijkje gaan nemen om je fiets te zoeken. Neem zeker de sleutel van je fietsslot mee naar het Fietsendepot en vertel ter plaatse hoe je fiets er uitziet. Zo vinden de medewerkers van het depot hem het snelst terug.

Is je fiets gemarkeerd? Dan is het nog makkelijker. Zodra hij opduikt, nodigt het Fietsendepot je automatisch uit om jouw fiets te komen ophalen.

Opgelet: ondergrondse fietsenparking Gent-Sint-Pieters

Fietsen die ontruimd worden in de ondergronds fietsenstalling worden bewaard door de firma Apcoa die instaat voor het beheer, in opdracht van de NMBS. Je kunt Apcoa contacteren via 0473 33 89 11.

Hoe lang wordt je fiets bewaard?

Je fiets wordt 3 maanden bewaard. Dat is de wettelijke bewaartermijn.

Fiets gestolen

Dit scenario is minder prettig. Geef een fietsdiefstal altijd onmiddellijk aan bij de politie. Dat kan online via de website www.police-on-web.be. Voor deze methode heb je wel een 'token' of E-ID lezer nodig. Denk er ook aan om het ingevulde aangifteformulier uit te printen!

Met dit aangifteformulier kan je in het Fietsendepot van Stad Gent zoeken of je fiets al teruggevonden is. Breng dan zeker altijd het proces verbaal van de aangifte mee. Dat dient immers als bewijs.

Is je fiets geregistreerd? Mooi zo. Zodra hij opduikt, nodigt het Fietsendepot je automatisch uit om je fiets te komen afhalen.

Je kan in het Fietsendepot ook online aangifte doen van fietsdiefstal. Twee ID-lezers en twee computers staan met toegang tot Police On Web tot ieders beschikking. Het enige dat je nodig hebt, is je identiteitskaart en een gedetailleerde beschrijving van de gestolen fiets.

De contactgegevens van het Fietsendepot vind je hier.

Is je fiets niet geregistreerd, dan kan je een kijkje nemen op www.gevondenfietsen.be. Daar vind je een overzicht van niet-geregistreerde teruggevonden fietsen. Je kan er ook checken of je (niet-geregistreerde) fiets in een andere gemeente is teruggevonden.

Regelmatig worden er ook foto's van teruggevonden fietsen gepost in het fotoalbum "Fiets zoekt eigenaar" op de Facebook-pagina van Politie Gent. Neem dus zeker een kijkje.
Let op: je hebt hiervoor wel zelf een Facebook-account nodig.

Is je fiets voorzien van een GPS-tracker of een volgsysteem waarmee je de locatie van je fiets kan bepalen na diefstal of ben je zeker dat je gestolen fiets wordt aangeboden op een tweedehandssite? Neem dan zeker eerst contact op met de politie of leg klacht neer zodat de politie het bewijsmateriaal kan bekijken. Ga niet zelf op onderzoek uit en vermijd om zelf contact te nemen met de verdachten.

Meer info

Je vindt nog veel meer informatie op de website van de Fietsambassade.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.