Fietsen in groep

Zodra de zon zich laat zien, willen we weer onze fiets van stal halen. Ga je met twee of in groep fietsen, houd dan wel rekening met een aantal regels en tips.

Per twee of in kleine groep (tot 15 personen) fietsen

Net als een individuele fietser moet je het fietspad gebruiken voor zover dat berijdbaar is. Op het fietspad mag je met z'n tweeën naast elkaar fietsen. Maar je moet uiteraard terug achter elkaar gaan rijden om andere tweewielers de gelegenheid te geven om je in te halen. Op een tweerichtingsfietspad moeten andere tweewielers je ook vlot kunnen kruisen.

Als je op de rijbaan in de bebouwde kom fietst, laat de wegcode toe dat je met z'n tweeën naast elkaar rijdt, behalve wanneer het kruisen met een tegenligger daardoor niet mogelijk is. Buiten de bebouwde kom moet je terug achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig nadert.

Meer weten over met twee naast elkaar rijden? Klik hier.

In grote groep (vanaf 15 personen) fietsen

Vanaf minstens 15 deelnemers zijn fietsers niet verplicht om de fietspaden te gebruiken. Zij mogen steeds met z'n tweeën naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven.

De groepen fietsers die met z'n tweeën naast elkaar rijden, mogen alleen de rechterrijstrook gebruiken. Als de rijbaan niet verdeeld is in rijstroken, mogen zij niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan.

Vanaf 15 fietsers mag je de groep laten begeleiden door wegkapiteins en begeleidende auto's. Vanaf 51 fietsers is deze begeleiding verplicht.

Snelle opfrissing verkeersregels voor fietsers in groep

Aan elk kruispunt gelden voorrangsregels, respecteer ze. Ze gelden net zo goed voor groepen fietsers die niet onder begeleiding van wegkapiteins rijden.

 • Je moet bv. voorrang aan rechts verlenen op een kruispunt zonder verkeerstekens.
 • Je mag niet door het rood fietsen als het bv. nog groen was voor de eerste helft van de groep, maar niet meer voor de tweede helft.
 • Je hebt voorrang op een fietspad dat doorloopt over een kruispunt. Daar hoef je dus geen voorrang aan rechts te verlenen. Kijk toch goed uit, want veel bestuurders kennen deze regel niet goed en zullen je misschien geen voorrang verlenen. Breng jezelf nooit in gevaar en geef altijd voorrang aan je eigen veiligheid!
 • Je hebt geen voorrang aan een oversteekplaats voor fietsers. 
 • Ook een groep moet stoppen en voorrang verlenen aan een zebrapad waar voetgangers willen oversteken.
 • De wegkapiteins regelen enkel en alleen kruispunten waar geen verkeerslichten zijn.

Bescherm jezelf en de groep

 • Draag een fietshelm en verminder het risico op zware hoofdletsels bij een val.
 • Draag een fluohesje en de groep is overdag en bij schemering beter zichtbaar.
 • Draag reflecterend materiaal en je bent beter zichtbaar in het donker.
 • Volg je voorliggers niet blindelings.
 • Pas de wegcode correct toe.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.