Waardevolle voorwerpen

Weet wat je hebt

Je waardevolle voorwerpen merken en registreren heeft als voordeel dat je heel snel en makkelijk aangifte kan doen van een diefstal. De politie weet dan wat zij moet zoeken en kan de rechtmatige eigenaar snel identificeren. De eigenaar krijgt daardoor zijn gestolen voorwerpen veel sneller terug.

Een ander voordeel van gemerkte voorwerpen is dat ze moeilijk verkoopbaar zijn, wat hun waarde voor de inbreker vermindert. Bovendien verhoogt een merkteken de pakkans aanzienlijk. Inbrekers laten gemerkte voorwerpen daarom liever liggen.

Registratie

Een registratieformulier voor waardevolle voorwerpen vind je hier. Op het formulier kan je het merk, type en serienummer van de waardevolle voorwerpen kort omschrijven. Als er specifieke kenmerken zijn waaraan men het voorwerp kan herkennen, zoals een kras, een verkleuring of andere eigenaardigheden, dan kan je dat ook vermelden.

Cultuurvoorwerpen (bv. schilderijen) zijn meestal unieke stukken zonder merk, type of serienummer. Voor deze voorwerpen bestaat er daarom een specifiek registratieformulier.

Foto's

Foto's van je waardevolle spullen zijn steeds nuttig - vooral bij kunstwerken, juwelen en andere unieke stukken die geen merk, type of serienummer hebben. De volgende tips kunnen helpen om een goede foto te nemen:

Maak een kleurenfoto.

Als het voorwerp er vanuit een andere hoek anders uitziet, kan je best meer dan één foto nemen.

Een close-up van een specifiek kenmerk (kras, verkleuring, …) kan de identificatie helpen.

Neem de foto in daglicht, tegen een neutrale, niet-reflecterende achtergrond.

Leg een meetlat naast het voorwerp, zodat de omvang meteen duidelijk is.

Nummer de foto's en noteer ze op het registratieformulier.

Merken

Een voorwerp merken doe je door het een eigen nummer te geven. Ook objecten die al een eigen serienummer hebben, kan je merken. Het nummer dat het vaakst wordt aangebracht, is het rijksregisternummer (zonder spaties, punten of tussenstreepjes). Begin het nummer met een P (van preventie) en sluit af met een C (criminaliteit) - zo kunnen dieven het nummer niet aanpassen.

Je kan het nummer op het voorwerp graveren of met onuitwisbare inkt (bv. alcoholstift) aanbrengen.

Een kunstwerk kan je natuurlijk beter niet op een zichtbare plaats graveren of voorzien van een nummer met onuitwisbare inkt. Toch kan je kunstvoorwerpen merken. Gebruik daarvoor onzichtbare inkt (bv. UV-pen). Die kan achteraf gelezen worden met een UV-lamp. De inkt verzwakt na verloop van tijd - gebruik hem daarom het best op de onder- of achterkant van het voorwerp. Je kan het merken natuurlijk ook jaarlijks herhalen om er zeker van te zijn dat het merkteken leesbaar blijft.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.