Diefstal uit voertuigen

Diefstal uit voertuigen kent over het algemeen een stijging in de politionele cijfers. De komst van de GPS en andere waardevolle en gegeerde voorwerpen in de wagens, draagt daar zeker toe bij. Gezien wij ook in onze regio meer en meer geconfronteerd worden met dit fenomeen, zetten wij graag een aantal tips en weetjes op een rij.

Wat zoeken de dieven en wanneer?

Bij de diefstal uit voertuigen zijn vooral de grote steden getroffen: koploper is het gerechtelijk arrondissement Brussel, gevolgd door Luik, Charleroi en Antwerpen. Piekmomenten zijn vrijdag en zaterdag in de late avond en aan het begin van de nacht.

De diefstallen gebeuren het hele jaar door, maar de donkere maanden worden als eerder piekmomenten gezien.

Top 5 buit

 • Gps
 • Persoonlijke bezittingen zoals identiteitskaart, bankkaart, rijbewijs, portefeuille, …
 • Laptop
 • Gsm
 • Autoradio

Ook boorddocumenten zijn een zeer gegeerd doelwit, meer bepaald het inschrijvingsbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan het inschrijvingsbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen Of ook bij het plegen van verzekeringsfraude.

Preventietips

 1. Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
 2. Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als u uw wagen openlaat en er wordt iets gestolen zonder braak dan is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal. Dit kan u tevens een fikse geldboete opleveren.
 3. Als u de wagen verlaat, neem dan steeds uw boorddocumenten mee want deze zijn geld waard voor criminelen. U kan hier voor onze handige boorddocumentenhouder gebruiken. Dit kan gratis besteld worden in de publicatiesectie van onze website
 4. Verwijder steeds uw mobiele GPS en GPS-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit op uw voorruit. Dieven breken in uw wagen in bij het zien van een GPS en/of de GPS-houder en/of de zuignapafdruk op uw raam, in de hoop zich een GPS toe te eigenen.
 5. Schakel steeds de blue-tooth en wifi- functie uit (van uw gps, laptop, gsm..) opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van aanwezigheid van uw waardevolle voorwerpen.
 6. Indien niets waardevols aanwezig in het voertuig, toon dit: laat uw handschoenkastje en/of kofferzeil open.
 7. Voorwerpen die (per uitzondering) toch in de auto blijven liggen, kunnen bij voorkeur in de afgesloten koffer opgeborgen worden. Leg het voorwerp bij vertrek in uw koffer en niet op de plaats van bestemming, zodat een potentiële dief deze handeling niet ziet.
 8. Hou een inventaris bij van de serienummers, merk en type van al uw waardevolle voorwerpen (save your numbers). Doe dit ook voor uw GPS, laptop, imei-nr van je GSM,… Het serienummer en imei-nr zijn unieke nummers waardoor de politie de teruggevonden gestolen goederen vlugger kan toewijzen en terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.
 9. Gebruik de PIN-code op uw gps, deze optie is vaak voorzien maar niet standaard geïnstalleerd. Stel deze functie in, na diefstal kan uw gps niet meer gebruikt worden zonder juiste PIN-code.

Wat moet u weten als u toch slachtoffer wordt?

 • Doe steeds aangifte bij de politie.
 • Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.
 • Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
 • Verwittig uw verzekeraar.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Rhode & Schelde via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.