Verlies of diefstal van een nummerplaat

Is het de voorste nummerplaat (dat is de reproductienummerplaat) die is verdwenen, dan volstaat het om een kopie laten maken bij een garage/winkel in de buurt. Wanneer het echter de nummerplaat achteraan de auto (het origineel) betreft, dan moet er een nieuwe nummerplaat aangevraagd worden.

Doe aangifte van verlies/diefstal op een van onze commissariaten. Maak hier een online afspraak.

De politie bezorgt u een attest van verlies of diefstal en zal de verloren/gestolen nummerplaat ook seinen. Op dat moment wordt deze kentekenplaat automatisch uit het voertuigenregister geschrapt. Wordt de plaat nu nog teruggevonden, dan is ze onbruikbaar.

Het bekomen attest stuurt u, eventueel via de verzekeringsmakelaar, samen met het formulier 'Aanvraag om inschrijving van een voertuig' op naar De Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) (Wetstraat 155, 1040 Brussel). Na enkele werkdagen ontvangt u een inschrijvingsbewijs en een nieuwe kentekenplaat. Tot die tijd mag u zich uiteraard niet met het voertuig zonder nummerplaat op de weg begeven.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Rhode & Schelde via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.