Fietsers: hoe in groep rijden?

Met de terugkeer van het goede weer verschijnen ook de wielertoeristen weer massaal op onze wegen. Maar wat zijn de regels als men met verscheidene fietsers samen rijdt? Mogen twee fietsers naast elkaar rijden ? Mag een groep fietsers de rijbaan gebruiken? Wanneer moet men wegkapiteins en begeleidende auto's voorzien?

Als u met z'n tweeën of in kleine groepen (minder dan 15 personen) fietst

  • U moet het fietspad gebruiken. U mag er met z'n tweeën naast elkaar op rijden voor zover u geen andere tweewielers, die u willen inhalen of kruisen, hindert.
  • Op de rijbaan met z'n tweeën naast elkaar rijden is toegelaten, maar let op dat het kruisen met een tegenligger mogelijk blijft. Buiten de bebouwde kom moet u weer achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig nadert.

Als u deel uitmaakt van een groep van minstens 15 fietsers

  • U bent u niet verplicht om het fietspad te volgen.
  • U mag permanent met z'n tweeën naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat u gegroepeerd blijft. U mag alleen de rechterrijstrook gebruiken. Als er geen rijstroken zijn, mag u nooit meer dan de helft van de rijbaan innemen.
  • Bestaat uw groep uit 15 tot 50 fietsers, dan mag u zich laten vergezellen door ten minste twee wegkapiteins en ten hoogste twee begeleidende auto's.
  • Telt uw groep meer dan 50 deelnemers, dan moet u vergezeld worden door minstens twee wegkapiteins en twee begeleidende auto's.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.