Welke verkeersregels gelden voor hoverboards?

Tegenwoordig zijn er steeds meer al dan niet gemotoriseerde "voortbewegingstoestellen". Hieronder vallen ook de hoverboards, die door steeds meer mensen gebruikt worden. Wat is het verschil met andere voortbewegingstoestellen? Wat is hun plaats op de openbare weg? Welke verplichtingen komen hierbij kijken? Wat doen om ongevallen te vermijden? Lees verder voor meer informatie.







Waar gaat het juist over?

Het hoverboard is eigenlijk gebaseerd op het skateboard, maar dan met twee grotere wielen, waarmee de gebruiker enkele centimeters boven de grond kan "zweven". Het ging eerst om een fictieve uitvinding, maar verschillende bedrijven zijn een eerste versie beginnen te ontwikkelen op basis van dit concept. Een hoverboard zweeft niet echt boven de grond, maar rijdt op twee wielen.

Een hoverboard lijkt wel wat op een gyropode of segway, maar deze laatste heeft een soort stuur of houvast. Een segway of een soortgelijk toestel kan het best omschreven worden als een elektrisch zelfbalancerend voertuig, voorzien van een platform op twee wielen waarop de gebruiker zich via een gyroscopisch stabilisatiesysteem rechthoudt met behulp van een houvast of een stuur.

Er zijn nog andere toestellen zoals ninebot en walk car. Ninebot is een soort hoverboard met een steun tussen de knieën om de richting aan te geven en heeft één groot wiel. Een walk car is een soort plank met wieltjes en een kleine motor met een lithiumbatterij, en kan een snelheid van 10 km/u behalen. Het toestel kan 12 km afleggen nadat de batterij 3 uur werd opgeladen. U moet gewoon op het toestel stappen om het te starten en afstappen om te stoppen.



Welke regels moeten deze toestellen volgen?

In België is er sinds 3 februari 2007 een Koninklijk Besluit in verband met deze gemotoriseerde toestellen. De toestellen met stuur (zoals segways) behoren tot de "nieuwe verplaatsingstoestellen" en dit geldt ook voor hoverboards.

Indien hoverboardgebruikers slechts stapvoets rijden, worden ze beschouwd als voetgangers en mogen ze zich op het voorziene trottoir begeven. Wanneer ze sneller gaan, mogen ze zich ook op de weg of de fietspaden begeven, met een maximale snelheid van 18 km/u.

In België gaat het dus om de snelheid waarmee het toestel zich verplaatst, en niet hun andere eigenschappen - in tegenstelling tot in Luxemburg waar ze tot dezelfde categorie behoren als rollerskates en skateboards. Hoverboardgebruikers mogen daar niet op de openbare weg.

Voor de andere weggebruikers gelden dezelfde regels ten aanzien van de zogenaamde voortbewegingstoestellen als tegenover voetgangers of fietsers op de weg. En tot slot is er geen enkele registratie nodig, in tegenstelling tot Duitsland bijvoorbeeld.



Welke voorzorgen moet een hoverboardgebruiker nemen?

De voortbewegingstoestellen met stuur kunnen meestal gemakkelijk op lagere of hogere oppervlakken raken (zoals een helling of de stoep). Een hoverboard daarentegen kan enkel op een effen ondergrond rijden. De toestellen met stuur kunnen enkele kilometers afleggen in verschillende omstandigheden, terwijl een hoverboard eerder voor beperkt gebruik dient op een effen wegdek. Een hoverboard wordt dan ook meestal voor recreatieve doeleinden aangekocht.

Er wordt sterk aangeraden een helm te dragen en op voorhand een opleiding te volgen. Deze gemotoriseerde voortbewegingstoestellen vallen ook onder de wet van 21 november 1989 wat betreft de verzekering voor gemotoriseerde voertuigen. Gebruikers moeten dus een verzekering afsluiten (voor ongeveer € 100 per jaar, afhankelijk van het gebruik).

Tot slot nog enkele tips en waarschuwingen: hoewel problemen zeldzaam zijn en eerder bij het lagere (goedkopere) gamma voorkomen, bestaat er een risico op brand of ontploffing van het toestel. Voor de veiligheid is het dan ook beter om het toestel niet continu te laten opladen om oververhitting te vermijden. Bij de aankoop kan u ook beter checken of het logo CE vermeld is op het toestel. We raden u tot slot aan om bij een lokale verkoper langs te gaan voor de aankoop van een dergelijk toestel, om onaangename verrassingen te vermijden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.