Black Friday en Cyber Monday: opgelet met de websites waarop je aankopen doet
In aanloop naar Black Friday en Cyber Monday worden we om de oren geslagen met aantrekkelijke aanbiedingen. Er zijn weliswaar goede koopjes te doen, maar er liggen ook vele gevaren op de loer. Herinnering aan enkele vuistregels.
Black Friday en Cyber Monday, de gedroomde periode voor oplichters
Net als bij de zomer- of wintersolden zijn niet per se alle aanbiedingen tijdens Black Friday en Cyber Monday interessant, hoewel ze die indruk geven. Wanneer je online koopt, neem dan eerst de tijd om prijzen te vergelijken ende authenticiteit van de website en de beschikbare informatie te checken.
Heb je een sms of een e-mail ontvangen met een ongelofelijke aanbieding zonder dat je hierom hebt gevraagd? Wees op je hoede! Oplichters kunnen je simpelweg een product verkopen dat niet bestaat ...
Pas ook op voor oplichting bij bestellingen. Er dreigt een sterke toename van valse e-mails en sms'jes die je melden dat je pakje geblokkeerd is of dat er gegevens ontbreken om je verzending af te ronden. Kijk goed uit je doppen, want met artificiële intelligentie lijken de berichten van de oplichters steeds meer op die van de officiële winkels en leveringsbedrijven, inclusief visuele referenties.
Belangrijke tips
-
Eerst en vooral: pas op voor je omgeving en bescherm jezelf! Gebruik geen onbeveiligde openbare wifi, update je applicaties en je antivirus op je computer en je smartphone.
-
Het advies is simpel maar essentieel: een aanbod dat "te mooi is om waar te zijn" is zelden voordelig en moet argwaan wekken …
-
Controleer de betrouwbaarheid van de website die je bezoekt. Eén letter verschil is soms voldoende om je in de val te lokken! Het adres moet beginnen met https:// om aan te tonen dat het veilig is (de 's' staat voor Secure). Het gaat ook vergezeld van een hangslotje. Geef geen persoonlijke gegevens (en zeker geen wachtwoorden of creditcardgegevens!) op een website zonder deze veiligheidskenmerken. Safeonweb legt je in deze korte video uit hoe je de betrouwbaarheid van een link kunt checken.
-
Zoals Safeonweb aangeeft, kun je ook letten op de volgende zaken: "Een betrouwbare winkel vermeldt duidelijk contactgegevens, fysieke locatie, btw-nummer. Bekijk ook de voorwaarden voor verzending en terugname van bestellingen. Controleer de reputatie van de winkel. Lees beoordelingen van andere klanten op de website of voer de naam van de webwinkel in Google in, om eventuele negatieve commentaren te vinden."
-
Doe je aankopen op erkende sites. "Online is het advies niet hetzelfde als voor je boodschappen in de supermarkt. Kiezen voor de 'kleine lokale handelaars' op het internet is niet echt aan te raden. Je koopt beter op de officiële sites van grote winkels die veiligheidsgaranties bieden", benadrukt commissaris Christophe Axen, adjunct-diensthoofd van de Regional Computer Crime Unit (RCCU) van Luik.
Een tool om de betrouwbaarheid van een website te checken
Twijfel je aan de betrouwbaarheid van de websites die je bezoekt? Safeonweb stelt ook voor om een browserextensie te installeren die meet in welke mate je vertrouwen kunt hebben in de bezochte websites door er een kleur aan toe te kennen.
-
Groen - score van 4 op 4: "de website-eigenaar heeft een Extended Validation Certificaat uitgegeven door een Certificaat Autoriteit of de website-eigenaar is geregistreerd op atwork.safeonweb.be (enkel voor belgische organisaties)."
-
Oranje - score van 1 tot 3 op 4: "de eigenaar van de website heeft een Organisatie Validatie Certificaat, of een Domein Validatie Certificaat uitgegeven door een Certificaat Autoriteit, en de website is niet geregistreerd op atwork.safeonweb.be" Als je twijfelt, onthoud je dan van het delen van gegevens op deze website.
-
Rood - score van 0 op 4: "de website mist basisbeveiligingsfuncties of staat bekend als kwaadaardig. De eigenaar van de website heeft geen certificaat en is daarom niet gevalideerd." Het is dan ook afgeraden deze website te bezoeken en gegevens te delen.
"Als een hacker schadelijke inhoud plaatst op een website met een gevalideerde eigenaar, verandert de validatiestatus direct na de eerste melding in Amber of Rood. Bekende kwaadaardige of onveilige websites worden gemarkeerd als Rood", aldus Safeonweb.
Je bent slachtoffer?
-
Het is niet altijd te laat! Als je onmiddellijk merkt dat je het slachtoffer van oplichting bent geworden, kan je bank je transactie misschien nog annuleren. Aarzel dus niet om ze tijdens de kantooruren te bellen. Buiten de kantooruren kun je je kaart blokkeren via Card Stop (078 170 170).
-
Bewaar alle bewijzen van je betaling en je contacten (schermafbeelding, factuur ...).
-
Dien klacht in bij de Lokale Politie en bereid daarvoor een samenvatting van de feiten voor.
-
Waarschuw andere gebruikers in geval van oplichting door online een commentaar achter te laten (pagina van de site, zoekmachines, sociale media ...).