Cyberpreventie: Hackers ook klaar voor Black Friday

Black Friday is deze vrijdag al. Neem je tijd, wantrouw promoties die te mooi zijn om waar te zijn en links die je via sociale media ontvangt! Vergeet ook niet om de betrouwbaarheid van de apps die je downloadt te controleren ... 

Cyberprévention : Les hackers sont également prêts pour le Black Friday

Misschien wil je deze Black Friday wel online shoppen. Vooraleer je aan de slag gaat, herinneren we je graag aan enkele belangrijke tips. 

 

  1. Neem je tijd alvorens iets te ondernemen

Haast is altijd een slechte raadgever. Klik niet te snel op links, vooral als je ze krijgt via sociale netwerken of per sms. "Hackers profiteren van de hyperconnectiviteit om mensen in de val te lokken. Ze gebruiken notificaties, sms'en en instant messaging. Ze verzamelen informatie en stemmen het bericht af op hun doelwit. (…) Vergelijk de bronnen en neem geen overhaaste beslissing", brengt commissaris Olivier Bogaert in herinnering.  

 

  1. "Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook ..." 

Het adagium is nochtans bekend, maar sommigen trappen toch nog in de val van een te aanlokkelijke aanbieding ... Wees kritisch als je op een product stoot dat duidelijk goedkoper is dan normaal. Het kan gaan om namaak of erger nog, om een poging geld afhandig te maken zonder je in ruil daarvoor iets terug te geven. Informeer je goed over de verkoper! 

 

  1. Het zit hem in de details

Sommige interfaces bootsen de officiële sites bijzonder goed na. Let dus niet alleen goed op de weergave, maar ook op de opschriften van de e-mailadressen en de websites. "Phishing? 't Zit in de details" is de slogan van de laatste bewustmakingscampagne rond cyberveiligheid van het Centrum voor Cybersecurity België, Febelfin en de Cyber Security Coalition. Hij herinnert eraan dat een teken in een adres alles kan veranderen en je in de val van phishing kan doen lopen. Hou je ogen open!   

 

  1. Gebruik een ander wachtwoord

Vermijd het om een wachtwoord meer dan een keer te gebruiken. Het is immers de sleutel om toegang te krijgen tot een groot deel van je gegevens. Kies dus een degelijk wachtwoord, geef de voorkeur aan een wachtwoordmanager en activeer de dubbele authenticatie.  

 

  1. In één woord: verificatie 

Het internet staat vol met commentaar van internetgebruikers over de verkochte producten. Neem de tijd om ze te lezen vooraleer je iets koopt. Doe hetzelfde alvorens een nieuwe app te downloaden of een onbekende website te bezoeken ... 

En als er rechtstreeks contact met je wordt opgenomen voor een pseudo-levering of een geweldige promotie en je gevraagd wordt een vreemd nummer te bellen, pas dan ook goed op. Neem contact op met het officiële nummer om de valstrik van de toeslag te vermijden.   

Kreeg je een verdacht bericht? Stuur het zeker door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het dan.    

Na al deze tips rest ons niets anders dan je veel shopplezier te wensen!