Geen buit geen dief – maar dat weet nog niet iedereen blijkbaar

Geen buit geen dief, dat is nog steeds een gouden tip om diefstal uit je voertuig te voorkomen. Maar dat hebben sommige automobilisten toch nog niet altijd begrepen, zo blijkt uit een actie van de Gentse flikken. Meer dan 40% liet een (al dan niet waardevol) voorwerp zichtbaar achter in de auto.

beeld geen buit geen dief

Op dinsdagvoormiddag 19 oktober 2021 voerden de collega’s van de Directie Operaties van 8 uur tot 10 uur controles uit in het kader van een actie autokraken. Hierbij keken ze bij 128 voertuigen naar binnen. In 54 voertuigen (42%) kon men minimum één voorwerp zichtbaar zien liggen. Dat waren opvallend vaak USB-kabels – daarnaast werden vooral kledingstukken en verschillende soorten zakken achtergelaten in het voertuig.

Tips

Het zijn nochtans niet enkel de waardevolle voorwerpen zoals laptop, tablet, smartphone, gps, handtas en portefeuille die bij autokrakers gegeerd zijn. Ook zaken zoals boorddocumenten, kleingeld, kledij, sporttas of zelfs drank of voeding kunnen hen in verleiding brengen.
Daarom: laat geen enkel voorwerp achter in je voertuig. Wat je niet kan meenemen berg je op in de koffer. Schakel bluetooth en wifi uit zodat dieven het signaal niet kunnen opvangen.
Nog meer preventietips vind je hier.

Toch slachtoffer?

Doe dan zeker aangifte bij de politie. Dat kan via Police-On-Web of maak een afspraak in één van onze commissariaten.