Online naaktbeelden | sexting | deepnudes – meer weten

Verwijderen van online naaktbeelden
Met dit stappenplan van de collega’s van de Lokale Politie Leuven, opgesplitst per online platform, heb je een leidraad om intieme beelden die zonder jouw toestemming op het internet staan offline te (laten) halen.
Child Focus (-18 jaar)
Child Focus heeft als hulplijn bevoorrechte contacten met de meeste belangrijke sociale mediakanalen zoals Facebook / Instagram, Google / Youtube, Twitter, TikTok en Snapchat. Als ‘trusted flagger’ kunnen zij er sneller voor zorgen dat bepaalde beelden van minderjarigen offline gehaald worden.
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (+18 jaar)
Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) informeert meerderjarige slachtoffers van o.a. (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag over hun rechten, plichten en actiemogelijkheden en heeft een handleiding hoe je seksueel getinte beelden op internet kan verwijderen. Je kan het IGVM ook contacteren voor hulp.
Helpwanted.nl
Een Nederlandse website met informatie over hoe en welk bewijs je moet verzamelen bij online seksueel grensoverschrijdend gedrag en andere fenomenen.
Cijfers en onderzoek
Dit is het rapport van een jaarlijks onderzoeksinitiatief van Mediaraven en Mediawijs – in samenwerking met de onderzoeksgroep mict, verbonden aan Imec en UGent en Link in de Kabel – dat de digitale leefwereld van kinderen en jongeren onderzoekt.
MediaNest Cijfers
Zij geven tweejaarlijks weer hoe het staat met het mediagebruik en de mediaopvoeding van kinderen in Vlaanderen.
Deepnudes onder Belgische jongeren: de aantallen, de markt, de impact
Studie van de Universiteit Antwerpen (UA) bij meer dan 2.800 Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar oud, in opdracht van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, Child Focus en de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit.
Seksisme in België: wraakporno, online seksuele intimidatie en andere vormen van cyberpesten
Onderzoek van het Instituut voor de gelijkheid voor vrouwen en mannen.
Lespakketten en vormingen voor leerkrachten, ouders en leerlingen
Een pagina op de website van Mediawijs die professionals en ouders informeert en helpt rond sexting.
Lesgeven over sexting
Webpagina van Sensoa met lestips, leerdoelen en -materialen rond sexting.
Lesgeven over sexting en mediawijsheid
Webpagina van KlasCement met verschillende leermiddelen rond sexting.
Lesgeven over online sociale vaardigheden
Webpagina van Sensoa met lestips, leerdoelen en -materialen rond online sociale vaardigheden.
Child Focus
Op de website van Child Focus vind je een ruim aanbod aan lespakketten.
De organisatie Pimento heeft een ruim vormingsaanbod met methodieken en werkbundels rond relaties en seksualiteit, grensoverschrijdend gedrag, enz. voor iedereen die met jongeren werkt (leerkrachten, jeugdwerkers, enz.).
Je vindt er o.a. de gratis werkbundels Weerbaar Op het Web (WOW) – junior (9 tot 12 jaar) en Weerbaar Op het Web (WOW) – Cyberpesten, netiquette, haatspraak (12 tot 18 jaar).
Veiligonline
Een initiatief van Gezinsbond en Child Focus met een overzicht van websites, organisaties, vormingen voor ouders die hen kunnen versterken in de mediaopvoeding van hun kinderen.
EDUbox – Sexting
Op deze educatieve webpagina van vrtnws vind je filmpjes en werkbundels over maatschappelijke thema’s (o.a. sexting) voor jongeren uit het secundair onderwijs.
Beleid, tools en dossiers
Een stappenplan voor aanpak van sexting in scholen en organisaties.
Naar een veilig en positief schoolklimaat d.m.v. een anti-cyberpestbeleid met preventieve en reactieve acties.
Grenswijs
Een online tool die helpt om een beleid rond agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag op poten te zetten.
Vlaggensysteem
Een online tool die helpt om seksueel (grensoverschrijdend) gedrag van kinderen en jongeren te beoordelen en er gepast op te reageren.
5 A-methode van Sensoa
Methode om te reageren als getuige van ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie of aanranding. Ook toepasbaar wanneer expliciete beelden van het slachtoffer in de klas of schoolcontext in groep getoond of verder verspreid worden.
Leidraad Kennisnet
Wat doe je als school met de online verspreiding van ongewenste beelden?
Dossier ‘Sexting op school’ (Klasse)
Dossier ‘Alles over sexting’ (Mediawijs)
watwat.be
Website met informatie voor jongeren op maat van jongeren.
Hulpverlening
Onder 4 Ogen gespreksmethodiek
Een gespreksleidraad die jou als hulpverlener helpt om met jongeren over seksuele gezondheid te praten.
Awel
Gratis en anoniem bellen, mailen of chatten over alle thema’s die jongeren aanbelangen zoals seksualiteit, relaties en online (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Er is ook een forumfunctie waar je de ervaringen van andere jongeren kan lezen en je eigen verhaal kan delen.
Child Focus (-18 jaar)
Hulp- en praatlijn voor acute problemen van minderjarigen bij online (seksueel) grensoverschrijdend gedrag via gratis telefoonnummer 116 000 (24/24, 7/7) of 116000@childfocus.org.
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (+18 jaar)
Voor vragen, meldingen, informatie rond digitaal seksueel geweld bij volwassenen en andere gender gerelateerde thema’s via gratis telefoonnummer 0800 12 800 of gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be.
1712
Gratis en anoniem bellen, mailen of chatten voor elke vraag over elke vorm van geweld, ook digitaal seksueel geweld.
CLB-chat
Chatlijn om leerlingen te begeleiden in (cyber)pestsituaties. Speciaal opgeleide CLB-medewerkers zijn beschikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 17 uur tot 21 uur en op woensdag van 14 uur tot 21 uur.
Jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen voor elke mogelijke vraag bij het JAC van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) terecht. Dat kan in het JAC zelf of door anoniem te bellen, mailen of chatten.
Wetgeving
Vanaf welke leeftijd mag je seks hebben
Webpagina op de website allesoverseks.be van Sensoa.
Wat zegt de wet over sexting en jongeren?
Info op de website van Sensoa.