Resultaten controle bromfietskoeriers 04-09-2016

Op zondagavond 4 september 2016 voerde de Gentse politie een controle uit op bromfietskoeriers (populair voor het snel leveren van maaltijden). Deze gerichte controles worden op de drukste uren uitgevoerd omdat er dan het meest aantal werknemers aanwezig zijn, de meeste inbreuken gebeuren en er verhoudingsgewijs ook meer klachten van burgers komen over bijvoorbeeld gevaarlijk rijgedrag. Bovendien hebben we in het verleden vastgesteld dat de uitbaters van dergelijke zaken op de piekuren in allerijl bijkomende koeriers inschakelen die niet steeds in orde zijn met hun documenten of met de sociale wetgeving.

De politie kreeg gisteren versterking van twee inspecteurs van de sociale inspectie voor controle op inbreuken op de arbeidswetgeving. Er werden 32 bromfietskoeriers gecontroleerd. Daarbij werden 13 verkeersinbreuken vastgesteld (o.a. geen rijbewijs, negeren van doorgangsverbod of eenrichtingsverkeer). De sociale inspectie controleerde 34 werknemers en 17 werkgevers; daarvan waren er respectievelijk 14 en 12 in overtreding. De 15 vastgestelde inbreuken gaan vooral over zwartwerk en problemen met contracten. Eén werknemer verbleef illegaal in ons land en was ook illegaal tewerkgesteld. Deze persoon werd bestuurlijk aangehouden en ter beschikking gesteld van Dienst Vreemdelingenzaken.

Naast de bromfietskoeriers had de politie tijdens de controle ook oog voor particuliere bromfietsers. Daarbij werden 10 inbreuken vastgesteld.

Labels