Meldpunt homo- en transfobie

Politiezone Gent heeft een afzonderlijk meldpunt homo- en transfobie. Als slachtoffer of getuige van homo- of transfobie kan je hier terecht voor niet dringende politiehulp.

proud to be your friend wolk

Indien je slachtoffer of getuige bent van homo- of transfobie, kan je hier vrijblijvend terecht met al je vragen. Het kan gaan om pesterijen, beledigingen, discriminatie, misdrijven met een homo- of transfoob motief, enz.

Als je dat wenst, nemen wij met jou contact op met het oog op een gesprek.

Als je van de feiten aangifte wil doen, en je wenst hierbij bijstand van een slachtofferbejegenaar, dan maken wij met jou een afspraak en zorgen wij ervoor dat de aangifte kan gebeuren in omstandigheden die voor jou het meest optimaal zijn.

Indien wenselijk zorgen wij ook voor een gepaste doorverwijzing naar hulpverleningsinstanties buiten de politie.

Waarvoor kan je bij het meldpunt terecht?

  • Je werd slachtoffer van homo- of transfobie, of je was er getuige van, en wil graag verdere informatie, bijvoorbeeld over de mogelijkheden om hiervan aangifte te doen.
  • Je werd slachtoffer van homo- of transfobie, en je wenst hiervan aangifte te doen, maar je wil dat graag doen onder begeleiding van een slachtofferbejegenaar.
  • Je was getuige van homo- en transfobie, en je wenst hiervan aangifte te doen maar u wilt dat graag doen onder begeleiding van een slachtofferbejegenaar.

Waarvoor kan je niet bij het meldpunt terecht?

  • Voor dringende politiehulp; indien je dringende politiehulp wenst, bel dan altijd het noodnummer 101.
  • Voor de online aangifte van een misdrijf.

Opgelet!

Een beroep doen op dit meldpunt betekent niet dat de feiten onmiddellijk worden aangegeven bij de politie. Indien je een aangifte van homo- of transfobie overweegt, deel dit dan mee zodat wij jou kunnen contacteren. Wij contacteren jou in eerste instantie telefonisch. Dus vergeet zeker jouw telefoonnummer niet te vermelden. In een telefonisch gesprek bepalen we dan in samenspraak met jou een datum en uur waarop de aangifte kan gebeuren.

Waar en wanneer gebeuren de aangiftes?

De aangiftes via het meldpunt gebeuren in het Algemeen Politiecentrum Gent (Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent). Dit kan op werkdagen (maandag t.e.m. vrijdag, exclusief feestdagen) van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Je kan als slachtoffer of getuige van homo- of transfobie uiteraard ook steeds een beroep doen op de politie zonder dat dit via het meldpunt gebeurt. Dit kan via het noodnummer 101 (dringende politiehulp), in het Algemeen Politiecentrum Gent (24/24u) of in een wijkcommissariaat. Contactgegevens en openingsuren van de commissariaten vind je hier.

Contactgegevens meldpunt homo- en transfobie

lokethaatmisdrijven.gent@police.belgium.eu

09 266 67 56 (elke werkdag van 9 tot 17 uur)