Sneller rijbewijs kwijt bij dronken rijden

Vanaf vandaag worden dronken bestuurders strenger aangepakt. Wanneer een ademtest aangeeft dat er een alcoholopname van meer dan 0,50 mg/l UAL (dat komt overeen met 1,2 promille) is, wordt het rijbewijs van deze bestuurder onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

alcohol BOB water autosleutel

Tot gisteren lag deze grens iets hoger, op 0,65 mg/l UAL (1,5 promille). De wettelijke promillegrens blijft 0,5 promille (of 0,22 mg/l UAL) in ons land, vanaf die waarde is alcohol in het verkeer strafbaar. Tussen die promille grens en de drempel voor de intrekking van het rijbewijs krijg je als bestuurder onder invloed van alcohol een geldboete en een rijverbod van 3 of 6 uur opgelegd.

Hoeveel mag je dan drinken?

Of het nu gaat om bier, wijn, aperitief of whisky, een normale consumptie (= een standaardglas) bevat ongeveer 10g pure alcohol. Na één glas heeft een man van 75 kg ongeveer 0,2 promille in zijn bloed, bij een vrouw van 60 kg is dit ongeveer 0,33 promille. Je komt dus na twee à drie glazen alcohol in de ‘risicozone’ boven 0,5 promille.

Je alcoholgehalte hangt af van je geslacht, de snelheid waarmee je drinkt, je lengte, gewicht, wat je gegeten hebt ... Het is daarom vrijwel onmogelijk de alcoholconcentratie te bepalen door gewoon het aantal gedronken glazen op te tellen. Vertrouw ook niet op trucjes of wondermiddelen om de alcohol sneller af te breken, ze bestaan gewoon niet! Als je het voor jezelf, je passagiers en andere weggebruikers veilig wil houden, drink je best helemaal geen alcohol als je nog moet rijden. Vertrouw in dat geval op een BOB.