Week zonder alcohol en drugs in het verkeer

Naar aanleiding van de jaarlijkse winter-BOB-campagne organiseren het Parket Oost-Vlaanderen en de gouverneur van Oost-Vlaanderen samen met de lokale politiezones en de federale wegpolitie een actieweek over de gevaren van alcohol- en druggebruik in het verkeer. Van zaterdag 3 t.e.m. zaterdag 10 december 2022 zullen er extra controles georganiseerd worden, met als sluitstuk de 26e editie van de ‘Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen’ op vrijdag 9 december 2022. Op meer dan 100 plaatsen in de provincie worden dan tussen 19u00 en 07u00 de volgende ochtend alcohol- en drugscontroles uitgevoerd.

drink geen alcohol wanneer je nog moet rijden

Impact van alcohol en drugs op verkeersveiligheid

Drugs, lachgas en andere psychotrope stoffen hebben een negatieve impact ervan op de rijvaardigheid. Sommige stoffen hebben bovendien gevaarlijke nawerkingen die uren later nog voor een verhoogd ongevallenrisico kunnen zorgen. Het risico op zware ongevallen als gevolg van druggebruik is navenant: wie onder invloed van amfetamines rijdt, loopt 5 keer meer risico om in een dodelijk ongeval betrokken te raken dan een nuchtere bestuurder. Bij cocaïnegebruik ligt het risico 3 keer hoger. Het gevaarlijkst is de combinatie van verschillende drugs (tot 30 keer hoger risico op ongevallen), of de combinatie met alcohol (tot 200 keer hoger risico).

Terwijl de preventie en sensibilisering voor alcohol al goed ontwikkeld is (vooral door de BOB-campagnes), is dit voor drugs minder het geval. Nieuw onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde toont aan dat de meeste bestuurders zich ondertussen wel bewust zijn van de gevaren van alcohol, maar dat dit bij drugs veel minder het geval is. Personen die drugs gebruiken, stappen daarom te gemakkelijk in de auto.

Dit uit zich ook in de cijfers. Het aantal personen dat onder invloed van drugs rijdt, neemt toe. Op twee jaar tijd is het percentage bestuurders tussen 18 en 34 jaar dat toegeeft maandelijks achter het stuur te kruipen na drugs te hebben gebruikt, gestegen van 11 naar 19%. In 40% van de gevallen wordt het druggebruik nog gecombineerd met alcohol, hetgeen het risico op ongevallen alleen maar doet stijgen.

Tijd voor actie

Zaterdag 3 december start de actie ‘een week zonder alcohol en drugs in het verkeer’. Deze week zal op vrijdag 9 december worden afgesloten met de verkeersveilige nacht.

De bestuurders van wie de rijbewijzen onmiddellijk worden ingetrokken (ingeval van alcohol: vanaf 0,8 promille in combinatie met verkeersonveilig gedrag of vanaf 1,5 promille - voor drugs in het verkeer geldt een nultolerantie: wie positief test op drugs, moet het rijbewijs onmiddellijk 15 dagen inleveren), zullen zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden.

 

Labels