Hoe kan je een vriend beletten dronken te rijden?

Een vriend heeft te veel gedronken en wil toch rijden. Je beseft dat dit hem en anderen in gevaar kan brengen. Hoe kan je hem op andere gedachten brengen? Wanneer kan of moet jij in zijn plaats beslissen?

Hoe kan je een dronken vriend overtuigen niet meer te rijden?



Handel zo vroeg mogelijk



Doe iets van zodra je merkt dat je vriend of vriendin dronken wordt. Zo voorkom je dat je later op de avond getrakteerd wordt op een conflict of flauwe uitvluchten wanneer de betrokkene misschien te moe en te agressief is om naar je te luisteren. En als je vriend eindelijk weer nuchter is kan je hem met een kwinkslag zijn sleutels teruggeven.





Zeg tegen je vriend dat hij niet meer mag rijden



Wees zo nodig beslister dan gewoonlijk. Blijf wel kalm en beleefd, ook al krijg je in zijn dronken bui opmerkingen en verwijten naar je hoofd geslingerd. Weet dat die eigenlijk niet op jou gemunt zijn. Leg hem uit dat je hem zo behandelt om hem te beschermen. Probeer de ernst van de situatie wat te breken door lichtvoetige opmerkingen, in de trant van “Hier gaan we nog lang om moeten lachen!“ of “Gelukkig ben ik de koppigste van ons tweeën!” te maken.





Weiger in elk geval met je vriend mee te rijden



Op die manier maak je hem duidelijk dat je hem niet meer vertrouwt achter het stuur.





Zoek medestanders onder de omstaanders



Leg kalm en eerlijk uit dat je bezorgd bent om zijn veiligheid, dat je bang bent dat hij zichzelf of anderen zou verwonden door dronken achter het stuur te kruipen. Vraag aan die personen om ook op je vriend in te praten. Als meerdere mensen dit doen zal hij misschien eerder geneigd zijn te luisteren.





Blijf aandringen



Je vriend zal je eerst, gezien zijn toestand, niet begrijpen of niet naar je luisteren. Geef niet op. Vraag hem bijvoorbeeld om te herhalen wat je net tegen hem hebt gezegd om te zien of hij zich echt bewust is van de situatie. Vind andere goede redenen waarom hij niet zou moeten rijden, door te praten over de gevolgen voor zijn werk, zijn toekomst of zijn gezin als hij zou worden gecontroleerd, of erger als hij een ongeluk zou veroorzaken omdat hij dronken is.

Blijf kalm, duidelijk en vastberaden, maar dring zachtjes aan. Het gaat er niet om gelijk te hebben of te krijgen of een ruzie te winnen.





Ga niet in op zijn vermijdingsstrategieën



Je vriend zal misschien proberen je ervan te overtuigen dat hij na een sterk kopje koffie of een koude douche weer in staat zal zijn om te rijden. Al deze trucjes verminderen het effect van alcohol echter niet. Bij een alcoholcontrole of ongeval maakt dit echt geen verschil.





Als je op zijn gevoelens wil inspelen, wees dan eerlijk



Ga bij hem zitten en zeg dat je je zorgen maakt. Door je oprechte ongerustheid zal hij beter luisteren:

Luister, we zijn al zo lang vrienden, ik geef te veel om jou om je zelf kwaad te laten berokkenen. 

Ik zou het echt erg vinden mocht er iets met jou gebeuren…

We willen allemaal dat je veilig thuiskomt.





Preventief optreden?



Vooraleer je uitgaat en begint te drinken kies je best één BOB



Op die manier kan iedereen van de avond profiteren en weet je op voorhand wie drinkt en wie niet. Als ieder om beurten deze taak op zich neemt kan ook iedereen om de beurt genieten.





Probeer de sleutels te pakken te krijgen



Wacht tot je vriend ergens mee bezig is om de sleutels te bemachtigen of gebruik een voorwendsel, bijvoorbeeld dat je iets uit de auto wilt halen. Je kunt dan de wagen verplaatsen zodat hij hem niet vindt, of je kunt de sleutels verstoppen. Gelet op zijn toestand zal hij snel vergeten dat hij jou de sleutels heeft gegeven. Zwijg er dus over.





Zoek een oplossing om hem thuis te krijgen



Bel een taxi. Breng hem zelf naar huis of doe beroep op een betrouwbare kennis of bel een gespecialiseerde dienst. Als je een taxi gebruikt, betaal de chauffeur dan op voorhand om problemen aan het einde van de rit te vermijden. Idealiter begeleid je je vriend om zeker te zijn dat hij goed thuis raakt. Dat zal hem aanzetten om sneller in de taxi te stappen. Is dit niet mogelijk, geef dan duidelijke aanwijzingen aan de taxichauffeur. Denk eraan: de kosten voor een taxirit wegen niet op tegen een fixe boete, een rijverbod of zelfs een gevangenisstraf.

Als je je vriend zelf naar huis brengt, met de wagen of te voet, neem dan de kortste weg om te vermijden dat je vriend nog meer problemen veroorzaakt. Vermijd dat hij zou worden opgepakt voor openbaar dronkenschap.





Laat hem ter plaatse overnachten



Als het kan en met toestemming van de gastheer is de beste oplossing je vriend te overtuigen ter plaatse te overnachten. Om hem van de idee om toch te gaan rijden af te brengen, kun je hem zijn slaapplaats tonen en hem een stevig ontbijt beloven.

Het is geen goed idee om je vriend in de auto te leggen om wat uit te rusten en dan verder te feesten. Een langskomende politiepatrouille kan dit zien alsof je vriend “aanstalten maakt” om te sturen, hetgeen dezelfde strafrechtelijke gevolgen heeft als effectief rijden onder invloed.





Breng hem thuis met zijn eigen wagen



Als je zelf met de wagen bent kun je een aanwezige nuchtere vriend vragen met jouw wagen te volgen. Nadien kun je, als je daar zin in hebt, terugkomen om verder te feesten en je vriend hoeft zich geen zorgen te maken om zijn wagen.

Bron: Secunews.be

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.