Onrustwekkende verdwijning bij personen met dementie: wat nu?

Volgens de meest recente vooruitzichten zal er tussen 2017 en 2027 een stijging van het aantal 65-plussers zijn van meer dan 22%. Naarmate de leeftijd stijgt, stijgt ook het aantal demente mensen. In Vlaanderen hebben naar schatting 131.800 mensen dementie. Voor heel België is het aantal ca. 202.000. Naar schatting 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving.

Volgens www.alz.org gaat ruim 60% van alle personen met dementie dwalen. Voor de dwalende persoon kan dit gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn, maar voor de mantelzorger is dit een constante bron van stress die enorm zwaar kan wegen. Hebt u een partner, familielid, vriend of buur met dementie? Zorg er dan voor dat u voorbereid bent wanneer hij of zij vermist raakt.

Vermissingsfiche

Dat kan je door de vermissingsfiche voor mantelzorgers op voorhand in te vullen. Wanneer het dan toch eens mis gaat, heeft de politie de grootste kans om de vermiste persoon zo snel mogelijk terug te brengen. De fiche bevat onder meer een foto en persoonsbeschrijving van de betrokkene en waar die vroeger gewoond heeft. Bewaar de fiche op een veilige én vindbare plaats. Zorg dat de politie deze, indien nodig, zo snel mogelijk kan bemachtigen.

Verder vind je hieronder ook een bijlage waar een procedure in staat beschreven. Deze vertelt je stap voor stap wat je moet doen indien je een vermissing opmerkt.

Ook voor thuiszorgdiensten en woonzorgcentra zijn er aangepaste vermissingsfiches en procedures.

U kan de fiches onderaan downloaden.

Voor meer informatie:

sociale.dienst@politiezuiderkempen.be