Politie Gent ontvangt delegatie uit Montenegro

Op 17 januari 2014 ondertekende Politie Gent als lid van het Regenboognetwerk Gent de Regenboogverklaring. Het Regenboognetwerk is een structureel overleg van stadsdiensten, middenveldorganisaties, Universiteit Gent, politie, Unia regio Gent en ECM-vertegenwoordigers. De verklaring wil bijdragen aan het creëren van een positieve beeldvorming en meer respect voor holebi’s en transgenders in Gent.

Een delegatie uit Montenegro, bestaande uit vertegenwoordigers van de lokale overheden en het ministerie voor mensenrechten, brengt deze week een bezoek aan  diverse leden van het netwerk. Op dinsdag 11 december kwamen zij ook langs bij ons korps.

delegatie uit Montenegro

Er werd voorzien in een boeiende uiteenzetting over de Gemeenschapsgerichte Politiezorg, de Gents politionele aanpak rond homofobe en transfobe agressie en de 4 pijlers van het diversiteitsbeleid binnen het Gentse korps, 100% (FL)IK.

Dat het Gentse politiekorps hier sterk op inzet blijkt uit volgende initiatieven.

  • De opstart van een begeleidingstraject om de personeelssamenstelling meer divers te maken.
  • De tweedaagse opleiding rond diversiteit die maandelijks plaatsvindt. Een deel van die interne opleiding staat in het teken staan van holebi's en transgenders en homofobie. Hierbij wordt o.a. belang gehecht aan het opstellen van een kwalitatief proces-verbaal waaruit duidelijk het homo- of transfoob motief van de gepleegde feiten blijkt, zodat het parket kan overgaan tot effectieve vervolging wanneer de daders gekend zijn. Daarnaast moet er voldoende aandacht zijn voor de bejegening van de slachtoffers en, indien gewenst, een gepaste doorverwijzing naar slachtofferhulp (CAW e.a.).
  • Het lokaal meldpunt "homo- en transfobie" dat in 2014 van start ging. Met het meldpunt willen we de drempel om aangifte te doen van haatmisdrijven zo laag mogelijk maken.  
  • Het voorzien in politionele aanwezigheid op locaties en momenten waar de holebi's en transgenders elkaar treffen (vb. uitgaansbuurt, events, …)
  • Het participeren aan een gestructureerd overleg tussen de twee referentieambtenaren "discriminatie- en haatmisdrijven" bij Politie Gent, de twee referentiemagistraten bij de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen, Unia regio Gent en de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen van de Stad Gent. Deze samenwerking laat toe om kort op de bal te spelen waar nodig, bevordert een inkijk in en een begrip van elkaars werking en bevordert de uitwisseling van expertise.