Resultaten fietsverlichtingsactie Valentijn 2024

Gisterenavond organiseerde de politie een romantische fietscontrole in de omgeving van het Sint-Pietersplein in Gent. 1.300 fietsers gecontroleerd, rode rozen ter ere van Valentijn, fluo van XIU voor extra zichtbaarheid, en minder boetes dan vorig jaar - dat zijn onze hoofdpunten.

Elke 25ste fietser die in orde was kreeg een rode roos

De controle richtte zich op fietsverlichting, elke 25ste fietsers wiens fiets in orde was kreeg een rode roos. Ook vrijwilligersorganisatie XIU was aanwezig en overhandigde een fluo gadget aan alle fietsers die in orde waren.

De controle vond plaats tussen 18u45 en 21u00. In totaal passeerden ongeveer 1.300 fietsers de drie controlepunten (Sint-Pietersplein, Kramersplein, Sint-Pietersnieuwstraat/Rozier). Voor 52 fietsers moest de politie een boete uitschrijven… Dat brengt ons op een overtredingspercentage van 4%, wat een stuk lager is dan de 12% die we vorig jaar nog noteerden. Is hiermee een dalende trend ingezet? We hopen het!

De Draken, het fietsteam van de Gentse Flikken, hielden ook een mobiele patrouille in de omgeving – zij schreven die avond 34 boetes voor fietsverlichting uit.

Een goede zichtbaarheid in het verkeer is van levensbelang, niet alleen op Valentijn!