Welke regels gelden in een fietsstraat?

Gent telt ondertussen al heel wat fietszones die duidelijk te herkennen zijn aan het rode wegdek. Maar welke verkeersregels gelden er in een fietszone? Mag je er nog rijden met de auto? We zetten de puntjes op de i.

  • Een fietszone is ingericht als een fietsroute en is vaak herkenbaar aan het rode wegdek, soms ook een groot fietspictogram. 
  • Het begin en einde van de fietszone worden aangeduid met een verkeersbord. 
  • Je mag met de auto een fietszone inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u. Ook snelle fietsers moeten zich aan de limiet van 30 km/h houden.
  • In een fietszone mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen.
  • Fietsers moeten zich uiteraard ook aan de regels houden: ze mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen.
  • Voor verkeer dat uit zijstraten een fietszone inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Dat wil zeggen dat indien er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, de algemene voorrangsregel geldt: voorrang van rechts. Daardoor kan het gebeuren dat fietsers in een fietszone voorrang moeten geven aan verkeer dat langs rechts de fietszone inrijdt.

Fietsstraten in Gent

Voor een overzicht van de fietsstraten in Gent verwijzen we naar de website van Stad Gent

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.