Hoe kies je de juiste fietshelm?
Hoewel het dragen van een fietshelm niet verplicht is, is het toch belangrijk voor de veiligheid van fietsers in het verkeer. Net voor de extra bescherming die een helm biedt, bevelen we het wel aan iedereen aan. Er zijn echter enorm veel verschillende modellen op de markt. Hoe kies je uit dat groot aanbod het juiste exemplaar voor jezelf en/of kind? Waar moet je op letten bij de aankoop? En is er een verschil tussen helmen voor kinderen en volwassenen?
Enkele algemene tips om de juiste helm te vinden
- Koop altijd een nieuwe helm, dan ben je zeker dat hij 'ongevalvrij' is. Bij een val wordt de zachte binnenkant vaak ingedrukt, maar dat zie je niet altijd aan de buitenkant. De helm is in dat geval niet meer geschikt om stoten op te vangen.
- Een helm moet niet alleen de boven-, voor- en achterkant van je hoofd beschermen maar ook je slapen.
- Hij mag je gehoor of zicht niet belemmeren en moet goed ventileren.
- Als je een bril draagt, zet die dan op bij het passen.
- Het voorste bandje moet zo verticaal mogelijk lopen. Het achterste bandje komt bij het voorste bandje samen onder en niet over de oren.
- Let erop dat de bandjes stevig zitten maar niet knellen en dat de sluiting niet over je kin kan schuiven.
Een fietshelm voor je kind
Voor de jonge fietsers onder ons moeten we extra goed letten op de kwaliteit van de fietshelm. Je moet vooral letten op volgende zaken:
- Heeft de helm het Europese homologatielabel EN 1080? Het volstaat nl. niet als de helm enkel voldoet aan de CE-normen.
- Is de helm gemakkelijk aan te doen en vast te maken?
- Is de maat juist? Neem de maat van het hoofd van je kind - dat is de hoofdomtrek ter hoogte van het voorhoofd. Op de helm staat normaal aangegeven wat de minimale en maximale hoofdomtrek is voor dat model.
- Is de helm makkelijk te verstellen, bij voorkeur met een draaiknop?
- Is de helm vervaardigd met In-Mold technologie? Dat betekent dat de plastic buitenkant en de binnenkant van polystyreen met dezelfde mal zijn gemaakt en perfect in elkaar passen.
- Heeft de helm verluchtingsgaten of -sleuven? Dat is belangrijk om overmatige transpiratie te voorkomen.
Een fietshelm voor jezelf
Een degelijke fietshelm voor volwassenen is een goede investering. De helm moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De helm moet het Europese homologatielabel EN 1078 dragen.
- Hij moet het volledige hoofd bedekken, zonder het zicht te belemmeren.
- De bandjes moeten goed aansluiten, maar mogen ook niet te strak zitten. De driehoek die wordt gevormd door de kinband, moet juist onder de oren uitkomen voor een goed evenwicht van de helm. Als je met je hoofd schudt, moet de helm goed blijven zitten.
- De helm moet licht en goed geventileerd zijn voor extra comfort.
- Als je op een mountainbike rijdt, moet de helm zeker licht zijn.
- Als je op een bmx of crossfiets rijdt, dan kies je beter voor een integraalhelm die het hele hoofd beschermt.
Wanneer moet je je fietshelm vervangen?
- Na een val op de helm moet deze altijd worden vervangen. Ook al ziet de helm er aan de buitenkant misschien nog goed uit, hij kan vanbinnen scheurtjes of zwakke plekke hebben gekregen die niet altijd zichtbaar zijn.
- Als de helm zichtbaar beschadigd is (barsten, onderdelen die loskomen, enz.), ook al is de beschadiging minimaal.
- Als je van type fiets verandert: een helm voor mountainbikes is bv. niet geschikt voor crossfietsen of voor gewone fietsen en omgekeerd.
- Over het algemeen wordt aangeraden de helm om de vijf jaar te vervangen omdat bepaalde onderdelen dan beginnen te verslijten.
Nog een laatste aanbeveling voor onderweg: vergeet niet om je helm altijd goed vast te maken, ook voor korte afstanden. En… gebruik nooit je telefoon tijdens het fietsen!
Bron: secunews.be