Veilig fietsen in de winter

Met de fiets door sneeuw en ijzel? Dan hou je best rekening met een aantal zaken, zowel preventief als tijdens het fietsen.

Voor het fietsen:

  • Verzorg je fiets! Zorg ervoor dat je fiets in topconditie verkeert! Controleer regelmatig je remmen, versnellingen, lichten, banden,…
  • Plan je route op voorhand. De kortste route is niet altijd de beste route. Een route zonder kasseien, tramsporen, druk verkeer en grote kruispunten is - zeker in de wintermaanden - een veiliger optie.
  • Zet je zadel iets lager zodat je makkelijker met je voeten bij de grond kan.
  • Vervoer bagage niet in een (zware) rugzak, maar in fietstassen aan bagagedragers.
  • Laat wat lucht uit je banden. Gewone fietsbanden pomp je normaal op tot 4 'kilo', voor fixies en racefietsen is dat 7 kilo (op de zijkant van je band staat hoeveel je maximum mag pompen). Laat op vriesdagen je banden lossen tot iets onder dat maximum. Let wel: zachtere banden hebben meer grip, maar het is wel harder trappen. Wie echt stabiel wil rijden, ook over ijs, kan de aanschaf van banden met zwaarder profiel overwegen (type mountainbike).

Tijdens het fietsen:

  • Zorg dat je gezien wordt! In de donkere wintermaanden is een goed werkens fietsverlichting essentieel. Kies bij voorkeur een goed zichtbare LED-verlichting met batterijen. Zo blijf je zichtbaar als je stilstaat en vermijd je het probleem van slippende dynamo's in de regen. Met lichte of reflecterende kledij, reflecterende tape aan de enkel, extra reflectoren op je fiets,… zorg je voor nog meer zichtbaarheid.
  • Een fietshelm dragen is niet verplicht maar wel sterk aan te raden. Wist je dat verschillende studies bevestigen dat fietshelmen ernstige letsels kunnen voorkomen bij fietsongelukken? Tegenwoordig zijn er trouwens helmen beschikbaar in allerlei kleuren en maten, zelfs met coole lichtjes in verwerkt!
  • Anticipeer en communiceer in het verkeer! Voorzie obstakels, rembewegingen, verandering van richting,… Ook met de fiets, en zeker met de e-bike, is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren en om je snelheid aan te passen aan de omstandigheden. Communiceer je intenties! Steek je arm uit om je richting aan te geven. Maak oogcontact met de weggebruikers die vanuit de tegenovergestelde richting komen. Ga er niet zomaar vanuit dat iedereen jou gezien heeft en weet wat je van plan bent.
  • Hou er rekening mee dat de autoweg meestal rijkelijk bestrooid is, eerst met zout en daarna met aanschuivende wagens, terwijl het fietspad vaak moet wachten op de laatste ronde van de zoutwagens. Als fietser mag je de rijbaan gebruiken wanneer het fietspad niet berijdbaar is.

En wat als het sneeuwt?

  • Vertrek iets vroeger en neem je tijd.
  • Verse sneeuw is voor fietsers geen probleem, het is zelfs prettig om erdoor te fietsen, maar ijs is dat wel. Verken tijdens je eerste hectometers op het gemak hoe de ondergrond erbij ligt, vooral in bochten. Door je achterrem in te knijpen, kan je testen hoe glad de baan erbij ligt.
  • Rij bij voorkeur in verse sneeuw en vermijd autosporen. Aangedrukte sneeuw kan bijzonder glad zijn. Denk eraan dat ook wegmarkeringen gladder worden als het regent. Let dus extra op als je een zebrapad nadert of witte lijnen moet overschrijden. Ook nieuw asfalt kan extra glad zijn bij regenweer. Metalen elementen zoals rioleringsdeksels en tramrails worden spekglad als het vriest of regent. En ook afgevallen bladeren kunnen erg glad zijn. Wees dus voorzichtig!
  • Hou afstand van de kant van de weg. Vaak loopt de weg aan de kanten iets af, waardoor je alsnog kan wegglijden. Langs de kant ligt de weg vaak iets lager, waardoor er meer sneeuw ligt met mogelijk een ijzige onderlaag.
  • Fiets in een hogere versnelling: zo maak je minder kans om te gaan slippen.
  • Begin goed op tijd te remmen en doe het geleidelijk aan met beide remmen tegelijkertijd. Rem nooit met je voorrem alleen. Neem bochten breed en extra langzaam.
  • Hou je fiets niet te schuin bij het opstappen of in de bochten.
  • Stuur met je volledige lichaam, vanuit je heupen, een bocht in. En plaats je gewicht naar achter op de fiets.
  • Let op voor banen die eerder sneeuwvrij zijn gemaakt met zout, het kan dat het smeltwater ondertussen een ijspiste heeft gevormd.

En bovenal… geniet ook van de winterse charmes van de fiets of e-bike: een gezonde blos op je kaken, de mooie wintertaferelen, niet moeten aanschuiven in de file, en je verbrandt er nog calorieën mee ook. Extra handig tijdens de feestdagen ;-)

Bron: Velotariër en Provelo

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.