De Spoorwegpolitie van de federale politie ontdekt schatkamer aan gestolen voorwerpen

BRUSSEL, 21/12/2015. - De divisie Femomenen van de Spoorwegpolitie van de federale politie (SPC) heeft dinsdag 15 december 2015 in de Brusselse regio 4 huiszoekingen uitgevoerd. Hierbij werden 242 voorwerpen van verdachte oorsprong ontdekt. 6 personen werden in dit dossier ondervraagd waarvan er 2 werden gearresteerd. De huiszoekingen maken deel uit van een gerechtelijk onderzoek naar een netwerk van helers die actief zijn in Brussel.



Twee mannen werden een maand geleden al opgepakt door de dienst SPC Brussel. Dit was de start van een aantal bijkomende onderzoeken die werden uitgevoerd door de sectie gauwdiefstallen (AGIL) onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter en die uiteindelijk hebben geleid tot het lokaliseren van een aantal plaatsen werden gestolen voorwerpen werden ondergebracht.



Dit is ondertussen de vierde geslaagde operatie uitgevoerd door de sectie AGIL. Deze politiemensen zijn gespecialiseerd in het vatten van daders van gauwdiefstallen en diefstallen van bagage in het Brusselse trein- en metro netwerk.



Heling is een prioritair fenomeen voor deze onderzoekers want helers zijn een essentiële schakel in de strijd tegen diefstal. Dieven die hun werkterrein hebben op het openbaar vervoer zoeken vooral bagage die elektronische toestellen bevatten (laptops, tablets, smartphones,…) en sluizen deze dan door naar helers om hun gestolen goed om te zetten in geld.



In dit dossier werd 7780 euro in beslag genomen evenals 3 schermen, 2 fietsen, 73 IPhones, 33 tablets, 20 laptops, 19 fototoestellen en 35 paar namaakschoenen.



De sectie AGIL wenst het belang te benadrukken om steeds klacht neer te leggen als je slachtoffer wordt van een diefstal en, indien mogelijk, de politie steeds de serienummers van je toestellen te bezorgen. De gestolen goederen worden dan geseind in de nationale gegevensbank van de politie wat het mogelijk maakt om teruggevonden goederen terug te bezorgen aan de eigenaar.



De politie stelt steeds alles in het werk om zelf de slachtoffers te contacteren als hun goederen worden teruggevonden.