Een greep uit het jaarverslag 2022 van de Federale Politie

De strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, de inzet voor verkeersveiligheid, groeiend internationaal partnerschap, … het zijn slechts enkele van de woorden waarmee de Federale Politie het jaar 2022 kan omschrijven. Op jaarverslag.federalepolitie.be leest u ons jaaroverzicht 2022 met cijfers, succesverhalen én een terugblik op wat niet evident was. We nodigen u uit om in dit overzicht te duiken en we lichten er hier alvast een aantal zaken uit.

De strijd tegen drugstrafiek gaat onverminderd verder

 

Na de grote klap die de Federale Gerechtelijke Politie aan de georganiseerde criminaliteit toediende, met het oprollen van het geëncrypteerde communicatienetwerk SKY ECC in 2021, was het in 2022 meer dan ooit van belang om de druk hoog te houden. Zo werd de onderzoekscapaciteit in de strijd tegen drugstrafiek opgetrokken: speurders van de Federale Gerechtelijke Politie presteerden in 2022 in totaal 722.952 uren aan drugsdossiers (tegenover 641.162 in 2021), dat is 26% van de totale federale onderzoekscapaciteit. Die inzet resulteerde vorig jaar in 1.201 aanhoudingen!

 

De focus lag anno 2022 ook op internationale politiesamenwerking als belangrijke schakel in de aanpak van georganiseerde (drugs)criminaliteit. Zo neemt de Federale Politie deel aan EMPACT-programma’s van Europol, de internationale drugsconferentie van Interpol, Groupe Pompidou van de Raad van Europa, bilaterale netwerken met Nederland, Benelux-overleg, Hazeldonk-overleg enz.

 

Ook op nationaal vlak keek de Federale Politie verder naar nieuwe initiatieven om de strijd tegen drugscriminaliteit te versterken. Zo droegen we in 2022 bij aan de installatie van anonieme drugsmeldpunten in Oost- en West-Vlaanderen, naast de reeds bestaande initiatieven in Antwerpen en in Limburg.

 

 

Verkeersveiligheid: meer controles, meer resultaten

 

Het aantal snelheidsovertredingen dat werd vastgesteld door de Gewestelijke Verwerkingscentra en technische secties van de Federale Wegpolitie steeg exponentieel. In 2022 verwerkten ze 4.880.603 snelheidsovertredingen, bijna 50% meer dan in 2021. Erg verrassend is deze stijging niet – er werd immers volop ingezet op trajectcontroles. Het aantal trajectcontroles waarvan de overtredingen verwerkt worden door de Verwerkingscentra van de Federale Politie steeg in 2022 met 35%, tot 281 trajectcontroles in totaal.

 

Niet alleen op snelheid werd volop ingezet, ook op andere ‘killers’ in het verkeer. Zo werden in 2022 in totaal 297.186 ademtests uitgevoerd door de Federale Politie. Dat zijn er bijna 50.000 meer dan voor de coronacrisis, in 2019. Het aantal vastgestelde inbreuken steeg in verhouding iets minder: 4059 in 2022, tegenover 3978 in 2019.  

 

Het aantal vastgestelde druggerelateerde inbreuken ging - net zoals de voorbije jaren - in crescendo, voornamelijk omdat er meer speekseltesten worden afgenomen. In 2022 stelde de Federale Politie 985 inbreuken voor het rijden onder invloed van drugs vast.  

 

 

Internationaal partnerschap

 

Peter De Buysscher, directeur van de Directie voor internationale politiesamenwerking (CGI) van de Federale Politie, werd in 2022 verkozen tot vicepresident voor Europa bij de internationale politieorganisatie INTERPOL. Hij werd verkozen voor een mandaat van drie jaar, wat betekent dat hij mee aan het roer van INTERPOL zit voor het 100ste werkingsjaar van de organisatie in 2023. De Belgische politie versterkt hiermee ongetwijfeld haar positie op de wereldkaart.

 

België kreeg in 2022 een positief rapport van de Europese Commissie: uit de Schengenevaluatie, uitgevoerd in 2021, bleek dat België de internationale politiesamenwerking “doeltreffend en actief beheert”. Dat is belangrijk, want de massa aan informatie die met buitenlandse partners wordt uitgewisseld is enorm. Het Single Point of Contact (SPOC) van CGI, het zenuwcentrum voor de internationale uitwisseling van politionele informatie en internationale signaleringen bij de Federale Politie, verwerkte afgelopen jaar maar liefst 583.974 internationale berichten en signalementen. België signaleerde 9.486 personen in het Schengen Information System (SIS) en 2.178 personen via Interpol (buiten de Schengenzone). Op Belgisch grondgebied werden 10.074 hits op buitenlandse SIS-signaleringen opgetekend. Omgekeerd waren er in het buitenland 3.946 hits op Belgische signaleringen.

Labels