Historia: De Volkswagen Kever een legendarische politiewagen

De Oostenrijkse ingenieur Ferdinand Porsche ontwikkelt in 1938, in opdracht van Hitler, de Volkswagen Kever. Het is het eerste voertuig dat de Duitse autofabrikant Volkswagen ontwerpt en het betekent letterlijk ‘auto van het volk’. In de volksmond krijgt hij de naam Kever of Beetle in het Engels, vanwege zijn vorm.

Historia

Onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog wordt besloten de productie van de auto in Duitsland te hervatten. In 1946 volgt de eerste mijlpaal wanneer de 10 000ste  Volkswagen van de band rolt. Naast het uiterlijk (F. Porsche testte de auto in een windtunnel op schaal), kunnen veel automobilisten de eenvoudige en robuuste techniek van de VW Kever zeer waarderen. De achterin gemonteerde luchtgekoelde boxermotor maakt van hem een ideale winterwagen, omdat het gewicht voornamelijk op de achteras rust. Waar andere auto’s wegglijden,  klimt de VW onverstoorbaar tegen besneeuwde hellingen op. 

Het wagentje kent verschillende aanpassingen doorheen de jaren: de grootste komen er in de jaren 70, waarbij naast de gewone Kever ook de 1302- en 1303-modellen gebouwd worden die de autofabrikant zelf Superbeetles noemt. De Volkwagen Kever van de politie van Kraainem, die in het ‘Forum van de Federale Politie’ is ondergebracht, dateert ook uit deze periode.

Tot ver in de jaren 70 beschikten meerdere gemeentepolities over zo’n Kever, want het was een goedkope wagen in aankoop en onderhoud. In Brussel waren ze meestal herkenbaar aan de witte kleur en de blauwe streep, twee politiesirenes ter hoogte van de voorbumper, knipperlichten op de spatborden en een groot zwaailicht op het dak dat goed zichtbaar was wanneer de politie ’s nachts uitrukte. De rijkswachtbrigades hadden ook Kevers in hun wagenpark, maar zij waren daarentegen niet met speciale kenmerken uitgerust.

 De Kever wordt tot in 2003 geproduceerd en is daarmee met zijn 20 miljoen wagens het langst geproduceerde model. Zijn populariteit tot op vandaag en zijn nostalgisch gehalte blijkt uit tal van feiten: zo ontwikkelde de Zwitserse uitgever EDITIONS ATLAS een boekje en een miniatuurwagen van de Kraainemse politiekever.