Tienduizenden euro's gestolen: valse koeriers en valse agenten stelen bankkaarten en informaticamateriaal
In België en in het buitenland duikt een nieuwe vorm van financiële oplichting steeds vaker op. Criminelen bellen hun slachtoffers op om verdachte transacties te melden en gaan dan naar hun huis om bankkaarten en informaticamateriaal te stelen.

De modus operandi van de oplichters zit goed in elkaar. Tijdens een telefoongesprek vernemen slachtoffers dat er verdachte transacties zouden zijn gebeurd op hun rekening en dat hun bank moet ingrijpen. Een koerier of valse agent van de Computer Crime Unit komt dan heel snel bij hen langs om hun bankkaarten, digipassen en soms zelfs informaticamateriaal op te halen. Een fenomeen dat onlangs vooral in Luik voorkwam. "Sinds september registreerden we ongeveer vijftien soortgelijke feiten in de regio Luik en sinds november stellen we een toename van het fenomeen vast. Sommige slachtoffers worden urenlang aan de telefoon gehouden en de criminelen gebruiken een hele reeks argumenten om toegang te krijgen tot hun rekeningen, zoals de aanwezigheid van virussen op hun telefoons of tablets …", zegt commissaris Alexandre Carboni, adjunct-directeur van het Departement Lokale Recherche van de politiezone Seraing-Neupré. En er zijn soortgelijke feiten gemeld in Vlaanderen, Brussel en zelfs in Zwitserland …
De criminelen halen hun slachtoffers zelfs soms over hen andere waardevolle spullen (zoals cash of juwelen) mee te geven om ze zogenaamd in veiligheid te brengen, legt de Belgische federatie van de financiële sector uit. In bepaalde geïsoleerde gevallen kan de oplichting gepaard gaan met geweld, waardoor er sprake is van diefstal met verzwarende omstandigheden.
Hoe gaan ze te werk?
Daders nemen contact op met hun slachtoffers, doen zich voor als de fraudedienst van verschillende banken en wijzen erop dat er dringend moet worden ingegrepen. "Ze melden bijvoorbeeld dat ze een geldopname vanuit Rome hebben opgemerkt, wat het slachtoffer ongerust maakt. Ze zeggen het slachtoffer dat ze de situatie gaan oplossen door een koerier of agent van de Regional Computer Crime Unit naar zijn huis te sturen en dat het klaar moet staan met zijn kaart en digipas in een envelop. Soms geven ze het slachtoffer zelfs een code om door te geven aan de valse bezorger … Ze vragen ook om het informaticamateriaal wanneer ze zien dat er meer geld te rapen valt", verduidelijken hoofdinspecteur Geoffrey Ramakers (lokale opsporingsbrigade van de PZ Hesbaye) en inspecteur Marie Litt (lokale recherchedienst van de PZ Seraing-Neupré) die belast zijn met dit onderzoek.
En de daders zijn bijzonder goed geïnformeerd. "Ze kunnen het goed uitleggen en weten zelfs bepaalde adressen en rijksregisternummers zonder dat het slachtoffer hen ze hoeft te geven. Ze wekken vertrouwen bij hun slachtoffers door de hoeveelheid informatie waarover ze beschikken."
En als de buit binnen is, geven de daders het geld natuurlijk snel uit. "In enkele uren tijd verdwijnen duizenden euro's via geldopnames of in een onlinecasino …" In de zone Seraing-Neupré varieerden de verliezen van 7000 tot meer dan 20 000 euro …
Welke tips kunnen we geven?
Commissaris Christophe Van Bortel, diensthoofd van de Regional Computer Crime Unit (RCCU) van Antwerpen, bevestigt dat soortgelijke feiten nog steeds voorkomen in Vlaanderen. "We zien ze ook nog steeds in het noorden van het land. We stellen trouwens vast dat criminelen veel persoonlijke informatie verkrijgen via sociale media en daarom raden we aan er zo weinig mogelijk te delen …"
Geef je bankkaart ook nooit aan iemand die je niet kent, behalve aan de verantwoordelijke medewerker in je bank zelf. We herinneren je eraan dat een bankmedewerker nooit bij je thuis zal langskomen of je om geheime informatie zal vragen. En de bank zal nooit een koerier of agent sturen om je kaart op te halen … "Echte politieagenten moeten steeds hun legitimatiekaart kunnen tonen en een uniform of minstens een armband dragen. Houd ook in het achterhoofd dat ze alleen naar je toe komen als je daarom vraagt, zoals wanneer een bewoner hulp inroept of wanneer je een nieuw adres hebt. In de andere gevallen kunnen politieagenten enkel ingrijpen als ze een huiszoekingsbevel hebben of bij een ontdekking op heterdaad", verduidelijkt commissaris Christophe Axen, adjunct-diensthoofd van de RCCU van Luik.
Bel bij de minste twijfel 101 of gebruik de app 112BE om een geval van oplichting te melden of om de identiteit te controleren van de persoon die zich uitgeeft voor een lid van de politiediensten. En als je slachtoffer bent van dit soort feiten, doe dan aangifte bij de Lokale Politie.
Meer informatie