Resultaten van de vierde flitsmarathon gaan de goede richting uit

BRUSSEL, 17/11/2015. - De federale politie heeft de vierde flitsmarathon georganiseerd in nauwe samenwerking met de lokale politie. Van maandag 16 november 2015 om 6 uur tot dinsdag 17 november 2015 om 6 uur werden automobilisten in het hele land op hun snelheid gecontroleerd. Het doel van deze sensibiliseringsactie is om de veiligheid op onze wegen te verhogen en het aantal verkeersslachtoffers te doen afnemen. Dit door bestuurders aan te zetten het gaspedaal minder ver in te duwen. In totaal hebben 618 politieambtenaren aan deze flitsmarathon deelgenomen, 184 leden van de federale wegpolitie en 434 politiemensen van 131 lokale politiezones.

De snelheidscontroles hebben plaatsgevonden op alle secundaire wegen en autosnelwegen in het land. Het doel blijft de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal slachtoffers bij ongevallen te doen dalen. Zowel de trajectcontroles, de vaste flitspalen als de mobiele radartoestellen zijn hierbij ingezet. Een derde van het aantal dodelijke ongevallen op onze wegen is te wijten aan overdreven en/of onaangepaste snelheid. Om die reden is en blijft verkeersveiligheid een prioriteit voor de geïntegreerde politie.



De politie hoopt dat tijdens deze actie, en uiteraard ook erbuiten, de bestuurders zich houden aan de snelheidsbeperkingen en dat ze zo weinig mogelijk flitsboetes moet uitdelen. Een aangepast rijgedrag zal zorgen voor een positieve impact op de verkeersveiligheid en zal leiden tot een daling van het aantal ongevallen en bijgevolg ook het aantal slachtoffers.



Resultaten van de actie

Controles met mobiele radars:

- aantal controleplaatsen: 718

- aantal gecontroleerde voertuigen: 378.578

- aantal processen-verbaal en onmiddellijke inningen: 17.749

- aantal ingetrokken rijbewijzen: 48



Controles met vaste radars:

- aantal processen-verbaal: 3.419



De resultaten van de trajectcontroles zijn nog onvolledig en worden pas later verwerkt.