Laten we in 2022 nog waakzamer zijn voor cybercrime!

Een nieuw jaar betekent niet alleen goede voornemens, maar ook vooruitzichten. Onze expert vertelt ons welke risico's op het gebied van cyberveiligheid we in 2022 zullen lopen. We moeten meer dan ooit op onze hoede zijn!

Photo by Behnam Norouzi on Unsplash

In 2021 is het aantal cyberaanvallen sterk gestegen. Volgens de cybersecuritybedrijven zal deze trend zich doorzetten in 2022. Hackers zullen blijven profiteren van de actualiteit. "Experts leggen uit dat hackers met name gebruik zullen maken van fake news over de vaccinatiecampagnes en de pandemie. Zo kunnen ze hun targets doen reageren op berichten waardoor die het slachtoffer worden van phishing of oplichting", vat commissaris Olivier Bogaert samen.

Ook de gevallen van ransomware (malwaretoepassingen die onze gegevens gijzelen om ons geld af te persen, n.v.d.r.) zullen toenemen. "Hackers gaan na welke bedrijven of overheidsdiensten voldoende middelen hebben om de decryptiesleutel te betalen waarmee ze hun gegevens kunnen terugkrijgen. Dit jaar zou het bedrag van het losgeld trouwens sterk stijgen ten opzichte van 2021. Ga dus nooit in op dergelijke verzoeken!" Cybercriminelen zullen ook op zoek zijn naar cryptogeld die ze met hun tools proberen te stelen.

 

Opgelet met smartphones!

Net als in 2021 moeten we ook dit jaar onze smartphone goed beveiligen. "Experts waarschuwen dat hackers hun tactieken zullen aanpassen om onze telefoon te hacken en de gegevens te bemachtigen waarmee ze toegang krijgen tot onze accounts. Het zal dus zeer belangrijk zijn dat we ons voor de betrokken apps niet tot een wachtwoord beperken en samen met onze bank bekijken hoe we de veiligheid kunnen verhogen", voegt onze expert cyberveiligheid eraan toe.

Tot slot moeten we op het vlak van gegevensverzameling en manipulatie steeds meer opletten voor 'deepfake'. "Deze techniek op basis van artificiële intelligentie maakt het mogelijk beelden en video's te manipuleren. Zo kunnen hackers content verspreiden die onze aandacht zal trekken en onze (login)gegevens bemachtigen", besluit Olivier Bogaert.