Tweefactorauthenticatie: volg het voorbeeld van Herstappe en word de veiligste gemeente!
Samen met zijn partners, waaronder de Federale Politie, lanceert het Centrum voor Cybersecurity België een nieuwe campagne om van de burgers de sterke schakel te maken in cyberbeveiliging via tweefactorauthenticatie. Herstappe mag de campagne op gang trappen. Welke gemeente wordt uiteindelijk de veiligste van België?
Het Centrum voor Cybersecurity België stelt zijn nieuwe Safeonweb-campagne voor
"We zijn het zat om te horen dat de bevolking de zwakke schakel is in cyberbeveiliging. We willen dat ze de sterke schakel is", zegt Phédra Clouner, adjunct-directeur-generaal van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).
Om niet alleen de hele bevolking, maar ook grote bedrijven en overheden bewust te maken, stelt het CCB zijn nieuwe Safeonweb-campagne voor met als thema tweefactorauthenticatie. De term is bekend, maar nog niet iedereen past 2FA toe. "Volgens onze enquête kent 71% van de ondervraagden de term, maar slechts 55% van de 65-plussers. Van alle ondervraagden weet 55% echt wat tweefactorauthenticatie betekent", verduidelijkt Cathy Grimmeau, Communication Officer bij het CCB.
Hoewel de laatste campagne van het CCB ook de focus legde op tweefactorauthenticatie en in 2020 een groot succes was, bleven de concrete resultaten onder de verwachtingen. "De helft van de bevolking zag de campagne en ze was erg populair. Maar slechts 8% van de mensen heeft informatie opgezocht over tweefactorauthenticatie en hun familie en vrienden erover verteld, en slechts 4% van hen heeft 2FA ingesteld op minstens één van zijn accounts …", betreurt de communicatiedeskundige.
Daarom heeft het CCB beslist een nieuwe campagne te lanceren voor de bevolking. "We willen dat alle Belgen tweefactorauthenticatie activeren en we hebben besloten om actie te ondernemen door de burgers en politici van de gemeente Herstappe (de dunstbevolkte van België met taalfaciliteiten, n.v.d.r.) te mobiliseren en te tonen dat het niet moeilijk is om de veiligste gemeente van België te zijn. Welke gemeente volgt?", aldus Safeonweb.
Tijdens de campagne kan het publiek videogetuigenissen van bewoners bekijken en affiches, brochures enz. ontdekken.
Commissaris Christophe Axen, adjunct-diensthoofd van de Regional Computer Crime Unit (RCCU) van Luik.
Cybercriminaliteit, een echte business
Met hun acties willen het Centrum voor Cybersecurity België en zijn partners, waaronder de Federale Politie, het ergste voorkomen … Als criminelen toegang hebben tot onze accounts, kunnen ze ons leven tot een hel maken: onze identiteit stelen en onze reputatie schaden, aankopen doen en fraude plegen in onze naam, onze familie en vrienden oplichten enz.
En er zijn tal van valkuilen: investeringsfraude, phishing, ransomware, virussen, datalekken enz. "Tegenwoordig is het winstgevender om actief te zijn in cybercriminaliteit dan om drugs te verkopen", zegt commissaris Christophe Axen, adjunct-diensthoofd van de Regional Computer Crime Unit (RCCU) van Luik.
Cybercriminaliteit is een echte business geworden. "Wat je als gebruiker zou moeten waarschuwen, is de druk die op je wordt uitgeoefend of als er over winst wordt gesproken, terwijl je daar in eerste instantie niet om hebt gevraagd. Kijk ook goed naar de domeinnaam van de sites die je bezoekt, naar het adres van de afzender van de berichten en hun inhoud. Als je spelfouten vindt, is dat al een serieuze aanwijzing dat het om bedrog gaat."
Hoe jezelf beschermen?
Zoals het CCB in zijn enquêtes heeft opgemerkt, blijven we zwakke wachtwoorden gebruiken en zelfs de sterkste zijn niet veilig genoeg. Tweefactorauthenticatie moet daarom een reflex worden, net als uitkijken voor valse mails, programma's alleen downloaden van erkende stores, regelmatig back-ups maken en updates uitvoeren en een antivirus gebruiken.
Wat we kennen als tweefactorauthenticatie, dubbele authenticatie, 2FA, tweestapsvalidatie of
-verificatie, kan de aanvallen aanzienlijk verminderen. "Tweefactorauthenticatie voorkomt minstens 80% van de risico's", merkt commissaris Christophe Axen op.
Hoe stel je tweefactorauthenticatie in?
Hoe werkt deze dubbele bescherming? "Het is een beveiligingsmaatregel om te voorkomen dat hackers en oplichters toegang krijgen tot je accounts door twee verschillende vormen van authenticatie te gebruiken: iets dat je weet: je wachtwoord en iets dat je hebt: je smartphone (door een code te gebruiken die je hebt ontvangen via sms of een applicatie zoals itsme of Authenticator) of iets dat je bent: gezichtsherkenning of vingerafdruk. Het combineren van de verschillende factoren zal de bescherming verhogen", verduidelijkt Michele Rignanese, woordvoerder van het CCB.
Wat moet je doen? "Begin met je mailbox. Die is het meest gevoelig, omdat hij toegang geeft tot andere accounts. Activeer ook tweefactorauthenticatie op websites waar je je bankgegevens achterlaat: webshops, reservatieplatformen, sites voor aankoop van tickets enz. En bescherm je social media."
Hoe stel je 2FA in? Ga naar de beveiligingsinstellingen van je account, zoek naar de optie om tweefactorauthenticatie te activeren, kies de factor die je wil gebruiken (sms, app enz.) en volg de instructies. Test tot slot of alles goed is ingesteld door uit te loggen en opnieuw in te loggen met de tweede factor.
En vergeet vooral de gouden regel niet: deel nooit je codes met iemand die erom vraagt! "90% van de gegevensdiefstallen in 2024 is het gevolg van een menselijke fout", benadrukt commissaris Christophe Axen.
Wat als je toch slachtoffer bent geworden?
Ontvang je een e-mail over een login met een nieuw, onbekend apparaat, merk je verdachte activiteiten op, verschijnen er vreemde berichten op je sociale netwerken, wordt er informatie verzonden via je mailbox of merk je een frauduleuze betaling op? Dan is je account helaas waarschijnlijk gehackt.
Wat moet je in dat geval doen? Wijzig meteen je wachtwoord en gebruik een antivirus. Verwittig je bank en bel naar Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens zijn gestolen. Zijn er apparaten uit je professionele leven getroffen, breng dan je contactpersoon op het vlak van ICT op de hoogte. Activeer tot slot tweefactorauthenticatie!
En in de toekomst?
"We hebben niet langer te maken met kleine hackers, maar met zeer goed georganiseerde personen", zegt Christophe Axen. En we zullen te maken krijgen met steeds professionelere aanvallen, onder meer door het gebruik van artificiële intelligentie. "Hoewel we via tweefactorauthenticatie een groot aantal risico's kunnen voorkomen, is het aan ons om voorzichtig te blijven. Als je 25 sloten hebt, maar ze zelf opent, zijn ze nutteloos …", besluit onze expert.