Veilig Surfen : De techniek van de oplichter die met je gevoelens speelt
We hebben melding gekregen van een nogal originele vorm van oplichting, waarbij het slachtoffer denkt dat het te goeder trouw geld heeft gegeven aan iemand die eigenlijk een oplichter is die de identiteit van zijn of haar favoriete zanger heeft misbruikt. Dit type oplichting wordt geleidelijk opgebouwd en bestaat erin het vertrouwen van het slachtoffer te winnen.
Het begint allemaal op een datingsite of de sociale media. Het slachtoffer en de oplichter, die een valse identiteit gebruikt, voeren regelmatig gesprekken. Tijdens deze gesprekken toont de zogenaamde persoonlijkheid een zekere mate van empathie met de persoonlijke situatie van zijn doelwit, die zijn of haar hart uitstort.
Na een tijdje drukt de 'persoonlijkheid' de wens uit om een echte ontmoeting met zijn bewonderaar te organiseren. De oplichter maakt zijn slachtoffer echter duidelijk dat hij de verplaatsing niet kan financieren en vraagt om hulp. Hij legt uit dat hij het bedrag zonder problemen zal kunnen terugbetalen zodra hij aankomt, omdat hij dan zijn vergoeding zal hebben ontvangen voor de concerten die hij zogezegd heeft gegeven. Vol vertrouwen en vooral blij om zijn of haar idool te kunnen ontmoeten, maakt het slachtoffer het geld over.
Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit, verduidelijkt dat er natuurlijk veel andere scenario's mogelijk zijn, die betrekking kunnen hebben op de gezondheid, het verlies van documenten, de kosten om een hotelkamer te huren enz.
Om te voorkomen dat onvoorzichtige mensen in de val lopen, herinnert de commissaris aan een aantal basistips wanneer ze met dit soort situaties te maken krijgen:
- Blijf voorzichtig wanneer je persoonlijke informatie prijsgeeft;
- Aarzel niet om vragen te stellen;
- Doe opzoekingen over de persoon en controleer of de foto niet ergens anders wordt gebruikt;
- Deel geen intieme foto's;
- Stuur geen geld of deel geen gegevens mee die gekoppeld zijn aan je bank en betaal- en kredietkaarten.
Meer weten?
- Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van de strijd tegen het fenomeen Hacking, informaticasabotage, informaticabedrog en oplichtingen met internet