Het paard, een ‘collega’ in therapie, contact en communicatie

Wederzijds respect is het hoofdthema van de kalender 2022 van de Federale Politie en is geïnspireerd op de campagne die de FOD Binnenlandse Zaken heeft gelanceerd om de relatie tussen de burgers en de veiligheidsberoepen te bevorderen. Bij deze gelegenheid belichten wij elke maand een ander thema waarbij respect centraal staat. In augustus staat de Politie te paard in de schijnwerpers. Focus op de relatie tussen mens en dier en de impact die deze heeft op de veiligheid en gezondheid van de burgers.

Het paard, een ‘collega’ in therapie, contact en communicatie

Dieren, en in het bijzonder paarden, worden vaak ingezet bij allerlei therapieën. Zeker bij kinderen hebben paarden een louterend effect bij zeer traumatische gebeurtenissen. Dat de Politie te paard bij dramatische gebeurtenissen zoals bij de overstromingen een meerwaarde betekent, blijkt uit de getuigenis van Catherine Polet, inspecteur bij de Politie te paard van de Directie van de openbare veiligheid (DAS).

 

“Na de verschrikkelijke overstromingen van juli vorig jaar hebben wij in verschillende getroffen gebieden beveiligingspatrouilles uitgevoerd om plunderingen en allerlei diefstallen tegen te gaan. Deze patrouilles gingen met veel menselijke contacten en emoties gepaard”, getuigt Catherine. “Onze taak bestond erin steun te verlenen aan de mensen die alles verloren hadden, een luisterend oor te bieden, hen door te verwijzen naar verschillende instellingen, hun vragen te beantwoorden of soms er gewoon zijn voor hen en hun woning veilig te stellen. Ik denk dat dat voor hen allemaal belangrijk was.”

Naast het bewaren en garanderen van de veiligheid hadden de ruiters maar vooral de paarden een ‘helende’ werking op de burgers. “Sommige mensen glimlachten al als ze ons nog maar op straat zagen voorbijkomen. In zo'n situatie zijn alle contacten heel intens, denk ik,” gaat de inspecteur verder. “Vlak na de overstromingen hadden collega's van de Politie te paard contact met gezinnen. Ze lieten de kinderen op hun paard zitten zodat ze even aan de realiteit konden ontsnappen. Die beelden deden de ronde op de sociale media ... Ik denk dat het voor die kinderen een zeer memorabel moment geweest is. Het lijkt een eenvoudig gebaar, maar is in werkelijkheid heel belangrijk, zowel op menselijk vlak als wat de relatie tussen de bevolking en de politie betreft.”

Maar de Politie te paard is ook nuttig in moeilijke buurten. “Een paard trekt mensen aan en maakt hen nieuwsgierig. Het dier vormt een ideale manier om contacten te leggen”, verduidelijkt Catherine Polet. “Het stelt ons in staat gesprekken aan te knopen met mensen voor wie de politie in principe ontoegankelijk is of wanneer het tot een breekpunt is gekomen en communicatie gewoonweg niet meer mogelijk is.”

 

 

Opendeurdagen zijn de perfecte gelegenheden om kandidaat-aspiranten die interesse hebben in de Politie te paard aan te trekken. “Tijdens die opendeurdagen hebben we de kans om ons dagelijkse reilen en zeilen te delen met mensen die belangstelling tonen voor het beroep. Deze ontmoetingen zijn bijzonder. De bezoekers komen vaak naar ons toe vol dromen en met schitteringen in hun ogen. Het blijven voor mij onvergetelijke momenten wanneer we een klein beetje geluk en hoop kunnen geven door onze dagelijkse bezigheden met hen te delen.”

“De Politie te paard blijft een bijzonder beroep dat zeer complementair is met alle andere facetten van het politieberoep. Maar bovenal op het vlak van communicatie, het contact met de bevolking en het verzamelen van informatie is het paard, naar mijn mening, een formidabele ‘collega’,” besluit Catherine.

 

 

Meer informatie:

 

Lees ook: