Hoe werkt de verspreiding van de opsporingsberichten?
In overeenstemming met de ministeriële richtlijn C-2005/09521 van 01/07/2005 is de verspreiding van de opsporingsberichten aan de bevolking een taak voorbehouden aan de Dienst Opsporingsberichten van de Federale gerechtelijke politie (Centrale directie van operaties inzake gerechtelijke politie).
Deze opsporingsberichten zijn gemaakt door de Dienst opsporingsberichten en verspreid door diverse middelen naar zoveel mogelijk media (audiovisueel, pers, websites, sociale media, enz.).
Zodra de vermiste persoon is teruggevonden en de verdachte geidentificeerd en/of gearresteerd, wordt het opsporingsbericht van de website van de Federale Politie door de Dienst opsporingsberichten verwijderd. Behalve tegenovergestelde beslissing van de magistraat om bvb andere getuigenissen te krijgen.
De opsporingen die op de politiesite zijn vermeld, verschijnen enkel na verzoek van het parket of van de rechter van instructie belast met de zaak. Het handelt over een steun aan de audiovisuele verspreiding van een opsporingsbericht teneinde de vermiste persoon te lokaliseren, de verdachte te identificeren en/of te localiseren, getuigen, amnesic of niet geïdentificeerde mensen (lijken,...) te identificeren, enz..
Sommige verdwijningen worden enkel op de website van Child Focus vermeld, op hun eigen initiatief.
De Federale Politie heeft een partnerakkoord gesloten met de VRT en RTBF, alsook VTM (uitzendingen Faroek) en RTL-TVI (crime clips).
De opsporingsberichten worden via het persagentschap Belga ter beschikking gesteld van andere media. Deze media zijn vrij om deze berichten over te nemen, wat vaak het geval is.
Wat betreft het verspreiden van de opsporingsberichten via Internet vragen wij aan de media om de opsporingsberichten uitsluitend via ons Youtube kanaal Belgian Federal Police verder te verspreiden/delen om de correctheid en de actualisatie van de informatie te kunnen waarborgen.