Pas op: inbraken en duisternis gaan hand in hand

We zijn de 'donkere periode' ingegaan die loopt van oktober tot februari. In deze periode is er meer kans op diefstallen. Meer uitleg over de technieken die inbrekers gebruiken en enkele tips om je ertegen te wapenen.

Pas op: inbraken en duisternis gaan hand in hand

Een overvolle brievenbus, een woning die meerdere dagen achter elkaar in duisternis is gehuld, een vakantiefoto gepost op sociale media ... Inbrekers gebruiken tal van trucs om te achterhalen of hun toekomstige slachtoffers weg van huis zijn. En dat geldt ook voor hun methodes om inbraken te plegen. 

Verschillende inbraaktechnieken

Zo is er de 'gevouwen papier'-techniek die daderbendes gebruiken om een woning aan te merken als onbewoond of makkelijk binnen te dringen door in de buurt een herkenbaar stukje papier achter te laten. 

De 'lijmstip' of 'kauwgom'-techniek geeft hen ook informatie. Als inbrekers toegang hebben tot de deur van je woning, kunnen ze een stipje lijm of kauwgom tussen de deur en het kozijn aanbrengen. Als alles intact is gebleven, wil dat zeggen dat er niemand thuis is. 

Daarnaast gebruiken ze zuuroplossingen om sloten te beschadigen. 

In landelijke gebieden kiezen ze voor minder discrete maar snellere methodes zoals koevoeten of voorhamers om sloten open te breken. 

Valse koeriers, ontmossers of agenten zijn ook nog steeds wijdverspreid …

Enkele tips om de risico's te beperken

  • Een belangrijke tip: als je thuis bent, laat dan geen vreemden binnen, zelfs als ze beweren een koerier of een politieagent te zijn. Bovendien moeten ze altijd hun functie aantonen door een legitimatiekaart. Politieagenten moeten ook hun naam en graad meedelen. 

  • Vertel nooit waar je waardevolle voorwerpen zich bevinden en schrijf je geheime codes niet op. Gebruik ook geen voor de hand liggende codes. 

  • Vergeet niet om een alarmsysteem aan te zetten terwijl je weg bent. 

  • Maak je woning zichtbaar met zowel buiten- als binnenverlichting. Als je er niet bent, zet dan een timer op een van de lampen in je woning om je aanwezigheid te simuleren.

  • Inbrekers kiezen vaak voor secundaire ingangen zoals zijkanten van woningen en achterdeuren. Vergeet dus niet om alle deuren en ramen goed te sluiten (ook van het dak) en laat geen ladders of andere voorwerpen in de tuin staan die toegang geven tot de verdiepingen. Pas ook op voor kattenluiken waar dunne mensen doorheen kunnen glippen … 

  • Verwittig je buren zodat ze je woning in de gaten kunnen houden en je brievenbus kunnen legen als je weg bent.

  • Win gratis advies in bij je wijkinspecteur om je woning beter te beveiligen. 

  • Stal geen waardevolle voorwerpen uit in je woning en laat geen dozen van elektronische apparatuur buiten staan. Leg deze voorwerpen op een veilige plaats, noteer de serienummers en neem er een foto van om er een spoor van te bewaren. 

  • Vermeld niet op je sociale media dat je niet thuis bent.

  • Verstop geen reservesleutel onder je deurmat of in een bloempot … 

Wat als je het slachtoffer bent geworden van een inbraak?

Wat als je ondanks al je voorzorgen toch het slachtoffer bent geworden van een inbraak? 

Het eerste advies is ... niets aanraken en contact opnemen met de politie. Verplaats geen voorwerpen en bel 101, neem foto's van de schade en laat beschadigde toegangen herstellen, maak een lijst van de gestolen voorwerpen en geef de schade aan bij je verzekeringsmaatschappij. 

Verbeter ook de beveiliging van je woning, bijvoorbeeld door sloten, alarmen of zelfs camera's te plaatsen.