Wat is een ‘hoax’?

‘Hoax’ is een Engels woord dat grap betekent. Een ‘hoax’ is dus verkeerde, achterhaalde of oncontroleerbare informatie die internetgebruikers spontaan verspreiden.

‘Hoaxen’ kunnen de meest gevarieerde vormen aannemen en verband houden met alle onderwerpen die een positieve of negatieve emotie bij de internetgebruiker kunnen opwekken. Voorbeelden: valse virusalarmen, valse beloften, valse winsten – om het even welke –, valse solidariteitsketens enz.

Het principe is heel eenvoudig: de ontwerper van de ‘hoax’ stuurt die naar enkele personen. Die personen gaan op hun beurt het bericht naar hun contacten sturen enz.

 

Hoe kan je weten of het om een ‘hoax’ gaat?

De meeste berichten met een aangrijpende, revolterende of alarmerende inhoud die spontaan op het internet circuleren, zijn hoaxen. Stuur dus in geen geval dergelijke berichten door omdat de inhoud "waar zou kunnen zijn", maar benader ze met de nodige alertheid. Twijfel speelt immers altijd in de kaart van de geruchten en de grappen.

De meeste hoaxen zijn goed opgestelde berichten die sterke argumenten bevatten waardoor de waarheid ervan voor zich spreekt. Sta dus niet stil bij waarachtige elementen in het bericht, maar kijk naar twijfelachtige elementen of elementen waarvoor geen enkel bewijs naar voren wordt gebracht. Hoaxen vermengen immers handig de waarheid en de leugen.

Voor meer informatie over de verschillende soorten ‘hoaxen’, bezoek de website https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/wat-is-een-hoax

Het eerste wat je kan doen indien je denkt aan een ‘hoax’ is het bericht NIET doorsturen naar je contactpersonen! Ken je de afzender van het bericht niet, neem dan geen risico en verwijder het bericht.

Op een van de volgende websites kan je nagaan of een gelijkaardig bericht al dan niet als hoax bekend is:

Virusalert

Hoaxkiller.

Als het bericht onbekend is, heb je misschien een nieuwe ‘hoax’ ontvangen of is het bericht dan toch waar.

Om na te gaan of het hier om een al dan niet nieuwe versie van een hoax gaat, kan je steeds een kopie van het bericht overmaken aan een van bovenvermelde websites voor verdere analyse. Nogmaals, stuur het bericht niet door tot je het resultaat van deze analyse hebt ontvangen.

Opgelet: verstuur dit bericht niet door simpelweg op ‘doorsturen’ te klikken, maar maak eerst een nieuw bericht waarbij je dan deze ‘hoax’ als bijlage kan voegen. Op deze manier worden de technische gegevens (e-mailheaders) van de hoax mee verzonden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier.